Puszysty piernik z malinową konfiturą

Puszysty piernik z malinową konfiturą (5)Puszysty piernik z malinową konfiturą (1)

Dziś zapraszam Was na puszysty piernik z malinową konfiturą. Gorące letnie dni minęły, spokojnie można włączyć piekarnik i… delektować się aromatami korzennych ciast. Och, jak ja kocham te zapachy unoszące się podczas pieczenia pierników. Dzisiejszy przepis jest nie tylko pyszny, ale też prosty w przygotowaniu. Wspaniałe, aromatyczne ciasto przygotujecie dosłownie w kilka minut i to bez użycia miksera. Dodatkowo wilgotności nadaje mu wspaniała konfitura malina z cukrem trzcinowym. Polecam Wam produkty Owocowy Dom. Smaczne, zdrowe i ekologiczne. Oferta jest naprawdę bogata.

logo_owocowy_dom

Oferta owocowy dom

Puszysty piernik z malinową konfiturą (2)Puszysty piernik z malinową konfiturą (3)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • niespełna 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 150 g konfitury Malina z cukrem trzcinowym od Owocowy Dom
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, kakao i przyprawę do piernika, mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy mleko i lekko mieszamy. Kolejno wbijamy jajka, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy konfiturę i znów mieszamy. Powinna nam powstać jednolita masa. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką lub kaszą manną formę (u mnie 31 x 26, ale może być mniejsza ciasto wyjdzie wyższe).

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i ustawień – około 45 minut w kuchence gazowej, piekąc w piekarniku elektrycznym w grzaniu góra-dół ciasto będzie gotowe po około 30-35 minutach. Zachowujemy zasadę tzw. suchego patyczka. 

Po upieczeniu wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową.

Smacznego

Puszysty piernik z malinową konfiturą (4)

 

Print Friendly

Dodaj komentarz


*