Puszysty omlet z borówkami i płatkami jęczmiennymi

Puszysty omlet z borówkami i płatkami jęczmiennymi (2)Puszysty omlet z borówkami i płatkami jęczmiennymi (1)

Dziś zapraszam Was na pyszny, puszysty omlet nadziany borówkami. Po prostu niebo na talerzu 🙂 Omlet dodatkowo wzbogaciłam płatkami jęczmiennymi. Pyszne, sycące danie, które doskonale nadaje się zarówno na śniadanie, jak i wcześniejszą kolację. Kto się skusi na taki puszysty omlet z borówkami i płatkami jęczmiennymi? 🙂

Jeśli nie macie borówek może również dodać np. jagody 🙂

Składniki:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki)
  • 3 łyżki mąki pszennej – u mnie tortowa Młyny Stoisław
  • 2 łyżki płatków jęczmiennych – u mnie Młyny Stoisław
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • garść borówek + do dekoracji
  • łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
  • cukier puder do podania

Przygotowanie:

Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, cukier, wbijamy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na nagrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem (u mnie olej kokosowy). Po chwili na wierzch dajemy garść borówek. Omlet smażymy na małym ogniu, pod koniec można przez chwilę go przykryć pokrywką, aby góra lekko się ścięła i obrót był łatwiejszy.

Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.

Nasz jagodowy omlet śniadaniowy kroimy na 4 części, układamy jedna na drugą. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem i podajemy z borówkami.

Smacznego


Łakocie z domowego zacisza

Print Friendly, PDF & Email

3 comments

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi