Puszyste rabarbarowe placuszki waniliowe (na oleju kokosowym)

Puszyste rabarbarowe placuszki waniliowe (na oleju kokosowym) (4)Uwielbiam rabarbar. Pamiętam, że jako dziecko mogłam go jeść od tak – rabarbar w rączkę i do buzi, ewentualnie maczany w cukrze. Teraz raczej preferuję go w cieście (serdecznie polecam Wam mój przepis na ciasto rabarbarowo-jabłkowe) lub plackach. Dziś zapraszam Was na puszyste rabarbarowe placuszki waniliowe (na oleju kokosowym). Moje dzieci (i ja) je uwielbiamy. Placuszki wychodzą puszyste z słodko-kwaśną nutą, jak dla nas idealne. Musicie jedynie uzbroić się w cierpliwość, bo trzeba je smażyć przez dłuższą chwilę na minimalnym ogniu, aby dokładnie usmażyły się w środku (placuszki są grubiutkie). Ale tu z pomocą przychodzi wspaniałe dobrodziejstwo jakim jest olej kokosowym 😉 Ja mam wielki słój oleju od Woj-len, więc mogę smażyć (nie tylko placuszki) do woli. 

Puszyste rabarbarowe placuszki waniliowe (na oleju kokosowym) (2)

Składniki:

  • 2×150 g serek homogenizowany o smaku waniliowym z pokruszoną laską wanilii
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego Woj-len + olej kokosowy do smażenia
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 2 małe jajka
  • odrobina soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łodygi rabarbaru

Przygotowanie:

Rabarbar tniemy wzdłuż, a następnie na plasterki. Odstawiamy. Dobrze jest przed krojeniem obrać rabarbar ze skórki.

Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, następnie wbijamy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników.

Kolejno dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego (miękkiego, jeśli macie twardy należy go rozpuścić)i odrobinę soli, znów całość dokładnie mieszamy.

Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie mieszamy do uzyskania dość gęstej jednolitej masy.

Na koniec dodajemy pokrojony rabarbar, mieszamy.

Puszyste rabarbarowe placuszki waniliowe (na oleju kokosowym) (3)

Na rozgrzaną patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Placuszki smażymy na minimalnym płomieniu na oleju kokosowym (niewielka ilość, tyle by nie przywierały do powierzchni patelni). Placuszki smażymy dość długo z każdej strony (, aby dość grube placuszki dobrze dopiekły się w środku) do uzyskania złotego koloru.

Waniliowe placuszki z rabarbarem podajemy od razu same lub oprószone cukrem pudrem.

Puszyste rabarbarowe placuszki waniliowe (na oleju kokosowym) (1)

Smacznego

Print Friendly

Dodaj komentarz


*