Puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta

Puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta Szukacie przepisu na puszyste miękkie pierniczki, które możecie przygotować tuż przed świętami? To właśnie ten przepis 🙂 My uwielbiamy takie pierniczki. Zawsze przygotowuje je z moimi maluchami. Dziś zrobiliśmy kolejną porcję pysznych pierniczków i… patrząc na to jak szybko znikają ze słoja, to jutro chyba upieczemy kolejną 😉 Pierniczki są naprawdę miękkie i puszyste. Nie wymagają leżakowania. Można je jeść zaraz po przestudzeniu. To idealny przepis na pierniczki dla zabieganych. I co równie ważne – tu można wycinać dowolne, nawet najmniejsze kształty. Zobaczcie na te mini gwiazdeczki jak ślicznie urosły 🙂 Moje dzieci miały przy robieniu domowych pierniczków mnóstwo zabawy. Polecam Wam ten przepis na miękkie świąteczne pierniczki na miodzie. Spróbujcie.

Przepis na puszyste miękkie pierniczki – pierniczki na święta

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej – u mnie mąka TOTA
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 pełnych łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 ml płynnego miodu – użyłam wielokwiatowy Huzar

Przygotowanie:

Do mniejszego garnka przekładamy masło, wlewamy miód i wsypujemy cukier trzcinowy. Podgrzewamy składniki na małej mocy palnika, często mieszając. Nie doprowadzamy naszej „słodkiej mieszanki” do wrzenia. Składniki powinny się rozpuścić i ładnie połączyć. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie wlewamy naszą słodką mieszankę. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Gdy to już nie będzie możliwe lekko podsypujemy rękę mąką i mieszamy składniki tworząc coś w rodzaju a la kuli. Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki.

Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 10-12 minut. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy, przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne.

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą.

Wycinamy dowolne kształty.

Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika przez około 8-10 minut. Pierniczki należy obserwować, kiedy zrobią się puszyste i lekko złociste wyjmujemy blachę. Studzimy pierniczki, przechowujemy w szklanym słoju lub metalowej puszce.

Rada: Pierniczki są od razu miękkie, jeśli jednak by nam stwardniały do pojemnika, w którym je przechowujemy dodajemy kawałek jabłka pokrojonego w mniejsze kawałki. (wymieniamy je co 2 dni, aby nie spleśniało).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*