Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami

Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami (2)Świeże, domowe pieczywo,ulubione dodatki, ewentualnie kubek kakao… idealny posiłek. Zapraszam Was dziś na puszyste domowe bułeczki z ziarenkami. Przygotowanie domowych bułeczek jest naprawdę proste. A efekt… no cóż w smaku są wspaniałe. Spróbujcie.

Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami (1)Moje bułeczki są delikatnie przyrumienione, tak jak lubię. Ale jeśli wolicie bardziej chrupiącą skórkę, wystarczy je dłużej potrzymać w piekarniku.

Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami (4)Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami

Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami (3)

Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 6 większych bułek)
  2. 1 szklanka ciepłej wody (250 ml)
  3. 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml)
  4. 500 g mąki pszennej + do podsypania (około 3-4 łyżki)
  5. szczypta soli
  6. 25 g świeżych drożdży
  7. 3 łyżeczki cukru
  8. 2 łyżki oleju
  9. mleko do posmarowania bułeczek
  10. mieszanka prażonych ziaren "Słoneczne Pola" Ziarenkowo
Przygotowanie
  1. Do miseczki wlewamy ciepłą wodę i mleko (! nie gorące), dodajemy cukier i wkruszamy drożdże, całość dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży.
  2. Do dużej miski (u mnie nieprzywierająca, specjalna do ciast drożdżowych) wsypujemy 500 g mąki, dodajemy szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz wlewamy rozrobione drożdże. Całość wyrabiamy ręką, podsypując mąką w razie potrzeby. Ciasto ma być lekko klejące, wyraźnie miękkie w dotyku. Uwaga! najlepiej nie dosypywać mąki bezpośrednio do ciasta, ale posypywać nią ręce w trakcie wyrabiania.
  3. Gdy ciasto uformujemy w jedną kulę, obsypujemy delikatnie dłonią ręce i tworzymy z niego gruby wałek z którego urywamy 6 w miarę równych porcji ciasta. Tworzymy w dłoniach bułeczki.
  4. Bułeczki układamy obok siebie (około cm odstępy) na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i smarujemy mlekiem, a następnie posypujemy ziarenkami. Ja często obtaczam całą bułeczkę w odrobinie mleka wylanej na spodku, dzięki temu uzyskuję dodatkową chrupkość bułeczki od spodu i łatwiejsze formowanie ciasta.
  5. W tym momencie zostawiamy bułki na blasze i ustawiamy temperaturę piekarnika na 180 stopni. Wkładamy blaszkę z bułeczkami na środkowy poziom i pieczemy, aż do zarumienienia bułek około 40 minut. Bułki podczas pieczenia rosną w piekarniku.
  6. Już po kilku minutach w piekarniku bułeczki wyraźnie rosną.
  7. Rumiane bułeczki studzimy, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami np. w towarzystwie kakao.
  8. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz


*