Puszyste ciasteczka na mące ryżowej z kokosową nutą

Puszyste ciasteczka na mące ryżowej z kokosową nutąUwielbiam ciasteczka. Zresztą przyznajmy szczerze, większość ludzi za nimi wprost przepada 😉 Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zdrowszą wersję tych małych słodkości. Moje małe, puszyste ciasteczka upiekłam na mące ryżowej. Uwielbiam ją. Odkąd zaczęłam z nią eksperymentować zawsze mam jej zapas w kuchni. Najczęściej wykorzystuję ją do przygotowania śniadaniowych placuszków – pyszne placuszki jogurtowe na mące ryżowej lub lżejsze placuszki twarogowe. Polecam Wam do spróbowania oba przepisy. A wracając do ciasteczek… Są mięciutkie, z lekką kokosową nutą, lekko przypominają a la biszkopty. Moje ciasteczka dodatkowo nadziałam żurawiną z sokiem granatu, która daje im dodatkowej słodyczy. Przepis na ciasteczka jest naprawdę prosty i szybki. Spróbujcie. U mnie ciasteczka znikły w przysłowiowym mgnieniu oka. Moje maluchy łapały je w rączkę i… ciasteczka znikały po chwili w ich buziach. Nie ukrywam, że sama też zjadłam swoją porcję bardzo szybko 😉

Składniki: (na około 12 sztuk)

  • 150 g mąki ryżowej + 4 łyżki
  • 1 łyżka półpłynnego oleju kokosowego (u mnie Woj-len)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g żurawiny z sokiem granatu (można użyć tradycyjnej)
  • 2 pełne łyżeczki kremu mlecznego z wiórkami kokosowymi
  • 3 małe jajka (u mnie wiejskie)

Przygotowanie:

Jajka dokładnie roztrzepujemy widelcem w misce. Następnie dodajemy 2 pełne łyżeczki kremu mlecznego z wiórkami kokosowymi i olej kokosowy (w konsystencji półpłynnej). Całość dokładnie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy składniki suche – 150 g mąki ryżowej z proszkiem do pieczenia i cukrem trzcinowym.

Następnie suche składniki dodajemy do mokrych, całość dokładnie mieszamy. Dosypując powoli pozostałe 4 łyżki mąki. Masa będzie kleista, ale powinna być dość gęsta. Na koniec dodajemy żurawinę, i krótko mieszamy.

Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy nasze ciasteczka. Masę nabieramy przy użyciu stołowej łyżki, a następnie za pomocą palca ściągamy ją na blaszkę. Ciasteczka układamy w lekkich odstępach, ponieważ podczas pieczenia rosną.

Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasteczka pieczemy około 8-9 minut (spód ciasteczek powinien być dość mocno zrumieniony). Czas zależy od piekarnika. Ciasteczka należy obserwować podczas pieczenia (głównie spód, bo wierzch będzie zawsze dość blady).

Puszyste ciasteczka na mące ryżowej z kokosową nutą 2Puszyste ciasteczka na mące ryżowej z kokosową nutą*

*przepis i pomysł własny

Smacznego

Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).

 

Przepis dodaję do akcji:

Zapisz

Uczta pod gołym niebem 2016

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Marzena Anuluj pisanie odpowiedzi