Puszyste bananowe placuszki

Puszyste bananowe placuszki Szukacie pomysłu na śniadanie? Ja polecam Wam moje puszyste bananowe placuszki. Są niezwykle proste w przygotowaniu. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Najlepszym potwierdzeniem tego jest fakt, że placuszki, które widzicie na zdjęciu upiekłam na prośbę męża. Znikły w mgnieniu oka 🙂 Placuszki są naturalnie słodkie za sprawą banana. Warto je jednak podać z miodem. To połączenie… coś cudownego 😀 Maluchy zajadały placuszki bez dodatków, a my postawiliśmy na pyszny i zdrowy miód wielokwiatowy z imbirem od Złota Kraina Polecam go również dodawać do herbaty. Miód i imbir, to doskonały duet w walce z przeziębieniami.

A wracając do przepisu na puszyste miodowe placuszki… Spójrzcie jaki jest prosty.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości banany
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • niewielka ilość oliwy lub oleju do smażenia
  • miód do podania – u mnie miód wielokwiatowy z imbirem od Złota Kraina

Przygotowanie:

Banany obieramy i dokładnie rozgniatamy widelcem.

Do bananów dodajemy jajka, mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, odstawiamy na 3-4 minuty.

Rozgrzewamy patelnię – ja swoją delikatnie skrapiam oliwą jedynie przed pierwszą porcją placuszków. Później już smażę bez tłuszczu.

Placuszki smażymy na średnim ogniu z obu stron.

Podajemy same lub z miodem.

Smacznego

Miód wielokwiatowy z imbirem Słodycz Natury polecany jest również przez Magdę Gessler.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*