Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad

Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad. Moje dzieci je uwielbiają. Polecam i Wam. Prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i dobre przyprawy, by w niedrogim kosztem i w niedługim czasie przygotować coś naprawdę smacznego. Spróbujcie i Wy.

Pulpeciki w sosie pomidorowym możecie podać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tego zestaw ulubionych surówek (polecam klasyczną surówkę z białej kapusty) i mamy wspaniały obiad 🙂

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa – u mnie z łopatki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 3 łyżki bułki tartej

Na sos:

  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona)
  • pół ząbka czosnku (można użyć cały)
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodajemy 1 starty ząbek czosnku.

Do miski przekładamy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą.

Całość dokładnie wyrabiamy ręką.

Formujemy małe pulpeciki.

Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Dodajemy starty ząbek czosnku (ja dodałam wyłącznie pół), chwilę podsmażamy.

Dolewamy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak całość kilka minut (około 7-8 minut). W międzyczasie warto lekko „potrząsnąć/ruszyć”z 1-2 razy garnkiem, aby pulpeciki się przemieściły.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy i suszoną bazylię. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy.

Pulpeciki w sosie pomidorowym podajemy w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Odpowiedz na „MalwinaAnuluj pisanie odpowiedzi

*