Pudding ryżowy z truskawkami

Pudding ryżowy z truskawkami (1)Pudding ryżowy… jako amatorka ryżu wprost za nim przepadam. Są takie chwile, że bardzo często pojawia się na moim stole w najróżniejszych wersjach smakowych. Pyszny mleczny ryż, ulubione dodatki (najlepiej owoce), przyprawy i… nic tylko się zajadać. Zapraszam Was na prosty, ale jakże smaczny przepis na pudding ryżowy z truskawkami. Spróbujcie.

Pudding ryżowy z truskawkami (2)Pudding ryżowy z truskawkami. Do przygotowania mojego puddingu użyłam ryżu jaśminowego Skworcu.

Pudding ryżowy z truskawkami
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na 3 porcje)
  2. 100 g ryżu jaśminowego Skworcu
  3. 1 szklanka wody
  4. 3 szklanki mleka
  5. 1/4 szklanki cukru
  6. około 1/3 łyżeczki mieszanki przypraw wanilia z aromatem rumu
  7. 3-4 truskawki
  8. 2-3 waflowe rurki do ozdoby
Przygotowanie
  1. Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy ryż, zalewamy go szklanką wody. Zagotowujemy. Następnie odlewamy całą wodę. Do ryżu dodajemy mleko, przyprawę i cukier. Całość gotujemy na małym ogniu, dość często mieszając aby uniknąć przypalenia.
  2. Gdy ryż dobrze napęcznieje i wchłonie większość mleka garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na 5 minut.
  3. Pudding ryżowy przekładamy do pucharków. Na wierzch każdej porcji układamy kawałki truskawek i wbijamy waflowe rurki.
  4. Pudding podajemy ciepły.
  5. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz