Puchate racuchy na maślance (bez drożdży)

Racuchy na maślance bez drożdży

Puchate racuchy na maślance (bez drożdży) i kilka słów o zakupach na Etno Bazar

Dziś polecam Wam puchate racuchy na maślance (bez drożdży). Są niebywale szybkie i proste w przygotowaniu i… takie puszyste. Czasem się śmieje, że przypominają mi pączki 😉 Racuchy bez drożdży przygotowujemy na maślance i … sodzie. Tak, tak, to ona nadaje im tej puszystości, dlatego nigdy nie pomijajcie jej w przepisie. Przepis na te racuszki dostałam dawno temu od babci mojej koleżanki. Ona mówiła na nie rosyjskie racuchy. Dla mnie to zawsze będą jednak racuchy na maślance. Podaję je najczęściej na śniadanie lub obiad na słodko. Wystarczy do nich dodać ulubione owoce – u mnie ostatnio króluje mango lub oprószyć je cukrem pudrem czy polać syropem klonowy. Sposób podania tych puchatych racuchów pozostawiam Wam. Jeśli jeszcze nigdy ich nie jedliście, to koniecznie spróbujcie. Polecam.

P.s. Na końcu wpisu mały bonus. Przepis na deser czekoladowy z mango 😀

Ale, ale… dziś nie tylko o racuchach na maślance czy deserach. Dziś kilka słów o moim nowym odkryciu. Sklepie Etno Bazar. Obserwatorzy mojego Instagrama (zapraszam każdego) często pytają mnie o plecaczek etno, który pojawia się czasem na moich relacjach. Otóż pochodzi on właśnie ze sklepu Etno Bazar. Ja go uwielbiam. Idealny, gdy jest się zabieganą mamą dwójki maluchów. Wygodnie i stylowo 😉 Oczywiście do butów na obcasie jednak torebka, ale… kiedy ja miałam ostatnio takie buty na nogach, to już nie pamiętam 😉

Na Etno Bazar znajdziecie oczywiście też wiele innych ciekawych produktów. Polecam Wam np. wspomniane w przepisie mango w lekkim syropie czy pyszną herbatę owocową jabłka w cynamonie.

A jeśli tak jak ja lubicie sypane herbaty czy mieloną kawę, to warto zaopatrzyć się w zaparzacz do kawy, herbaty i ziół. Uwielbiam go! Idealny dla dwóch osób – pojemność 600 ml. Polecam!

A wracając do racuchów bez drożdży… Spójrzcie jak łatwo je przygotować 🙂

Składniki: (na około 18 szt)

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki naturalnej (250 ml)
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • mała szczypta soli
  • 2 jajka klasy M
  • olej do smażenia

Propozycja podania:

Przygotowanie:

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sodę, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką.

Następnie dolewamy maślankę, wbijamy jajka i całość energicznie mieszamy ręczną trzepaczką (tak by nie było grudek w cieście).

Rozgrzewamy olej. Uwaga! Te racuchy smażymy na większej ilości oleju. Powinno go być tyle by choć do połowy przykrył ciasto – około 0,5 cm. Jeśli obawiacie się, że będą chłonąć olej można dodać niewielką ilość octu (naprawdę niewielką!).

Nakładamy po łyżce masy i smażymy racuchy z oby stron na rumiano. Jeśli będą za szybko się rumienić zmniejszamy moc palnika. Racuchy powinny ładnie urosnąć.

Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy 🙂

Smacznego

Bonus 😉 Przepis na szybki deser czekoladowy z mango

Mango w lekkim syropie jest też idealne do czekoladowych deserów 🙂 Tu prosty na bazie śmietanki 30%, odrobiny mleka skondensowanego niesłodzonego i czekolady 😀 Coś ala gęstsza wersja gorącej czekolady na zimno. Podgrzewamy w garnuszku 120 ml śmietanki z 80 ml mleka skondensowanego. Zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy połamaną czekoladę (bardziej rzadki deser 120 g, gęstszy 150 g czekolady). Najlepiej użyć gorzkiej lub pół na pół z mleczną. Mieszamy całość aż czekolada się rozpuści. Przelewamy do szklanek/słoiczków i odstawiamy do wystudzenia, a następnie do lodówki na noc by wszystko zgęstniało. Przed podaniem dodajemy kawałki mango. Gotowe!

I jeszcze kilka zdjęć 😉

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz