Pstrąg pieczony w rękawie – prosty przepis

Pstrąg pieczony w rękawie – prosty przepis Lubicie pstrąga? Mam dziś dla Was prosty przepis na pstrąga pieczonego w rękawie. Idealny na obiad lub święta. Ryba pieczona w rękawie wychodzi soczysta i delikatna. A do tego przygotowanie pstrąga w rękawie jest dosłownie dziecinnie proste. Minimalna ilość składników, chwila przygotowań i do piekarnika. Spróbujcie.

Prosty sposób na pstrąga – pstrąg pieczony w rękawie do pieczenia. Polecam zaopatrzyć się w taki rękaw Stella Idealny również do pieczenia mięs. Polecam Wam np. przepis na pieczoną szynkę.

Składniki:

  • 2 pstrągi świeże patroszone 400-500 g
  • 1 cytryna
  • 4 mniejsze kosteczki masła (około 60 g, można dać mniej)
  • przyprawa do ryb z solą, sól gruboziarnista i pieprz do smaku
  • rękaw do pieczenia Stella

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Pstrągi z wierzchu i w środku posypujemy przyprawą do ryb (ilość wg gustu) i niewielką ilością pieprzu. W środek każdej ryby wkładamy do 2 plasterki cytryny i 2 kosteczki masła. Dodatkowo pstrągi posypujemy szczypta soli gruboziarnistej (warto je lekko ponacinać, ale nie jest to konieczne).

Pstrągi wkładamy do rękawa do pieczenia (wszystko układamy na blaszce), obkładamy je kilkoma plastrami cytryny, posypujemy po wierzchu szczyptą soli gruboziarnistej i układamy na wierzchu po 2 kosteczki masła. Do rękawa dodajemy też 2-3 małe czerwone papryczki (pokrojone).

Rękaw zawiązujemy i blaszkę z naszymi pstrągami w rękawie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-22 minuty, po tym czasie rozcinamy rękaw i dopiekamy na funkcji termoobiegu kolejne 5-6 minut.

I gotowe! Pstrąg pieczony w rękawie wychodzi delikatny i soczysty, nie przesusza się.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz