Przetwory z pomysłem Patrycja Machałek – recenzja

Właśnie kończy się sezon na moje ukochane truskawki. Jak zachować na dłużej  smak lata? Podobnie jak autorka książki „Przetwory z pomysłem” polecam Wam przygotować domowe dżemy,  konfitury czy kompoty, a potem zapakować wszystko w słoiki na przetwory. Patrycja Machałek idzie nawet o  krok dalej. W swojej książce dzieli się przepisami również na te mniej klasyczne przetwory z owoców i warzyw.

Książka, to  zbiór 100 prostych przepisów,  po które mogą sięgnąć zarówno początkujący kucharze, jak i osoby szukające inspiracji,  czegoś bardziej wyszukanego. Domowe przetwory są naprawdę proste w wykonaniu, co udowadnia w  swojej  książce Patrycja  Machałek. Każdy przepis jest prosty, czytelny. Warto z nich korzystać i przygotować coś co  nie ocieka chemią, co jest pozbawiona konserwantów, barwników itd. Domowe znaczy zdrowe 🙂

A co ciekawego znajdziecie w książce?

Przepisy na pyszne dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, ale też i owoce w alkoholu czy nalewki. Nie zabrakło również pomysłów na solonki, sosy i przeciery warzywne, octy, kiszonki itd.

Mnie osobiście zainteresowały przepisy na syropy (np. mandarynkowy czy hibiskusowy), na wiśnie w karmelowym burbonie, na marynowany imbir czy powidła z borówek amerykańskich z wanilią i imbirem. Ale zacznę chyba od frużeliny mango z limonką 🙂

Pysznych pomysłów jest naprawdę wiele, dlatego warto sięgnąć po tą książkę.

 

 

Tytuł: „Przetwory z pomysłem”

Autor: Patrycja Machałek
Okładka: tworda
Stron: 240
Wydawnictwo: Znak literanova
 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz