Uwielbiam leczo. To prosty, smaczny, niedrogi i sycący obiad dla całej rodziny. Dziś dzielę się z Wami przepisem na leczo w wersji wegetariańskiej. Takie leczo przygotowuje się naprawdę łatwo. Jeśli zależy Wam jednak, aby Wasze leczo miało w składzie mięso możecie je dodać właściwie w każdej chwili. Wystarczy podsmażyć na patelni pokrojoną kiełbasę (np. drobiową) i wmieszać ją w gotowe leczo (lekko podgrzewając całość). Ja jednak preferuję wersję wegetariańską. Jest lżejsza i naprawdę smaczna. Spróbujcie.
Choć na zdjęciu moje leczo podaję z bułką, to ostatecznie zjadłam je z pysznym chlebem kukurydzianym. Do tak przygotowanego leczo pasują najróżniejsze dodatki – chleb, bułki, kasze, ziemniaki itp. leczo
Składniki:
- 2 mniejsze zielone cukinie
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Woj-len)
- 1 puszka pomidorów*
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki czubrycy białej
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie zielona pietruszka do podania
* pomidory całe bez skórki 400 g waga netto
Przygotowanie:
Obie papryki kroję w dość dużą kostkę. Cukinie (u mnie młode, więc nie trzeba ich obierać) kroję na kawałki podobnej wielkości.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy pokrojoną w piórka lub drobniej cebulkę. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (cukinie i papryki). Całość doprawiamy przyprawami (słodka i ostra papryka oraz czubryca biała), mieszamy. Wszystko smażymy na mniejszym ogniu około 10-15 minut (aż papryki zmiękną), co jakiś czas mieszając.
Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy potrawę solą (delikatnie) i pieprzem. Nakrywamy naszą patelnię pokrywką i dusimy wszystko 5-8 minut. Pod koniec duszenia próbujemy nasze leczo, opcjonalnie doprawiamy.
Leczo podajemy z ulubionymi dodatkami (chleb, kasze, ziemniaki itp.). Ja przed podaniem zawsze posypuje je odrobiną zielonej pietruszki.