Przepis na pizze – wersja III

Przepis na pizze – wersja III Uwielbiamy pizze. Przygotowuję ją najczęściej na weekend. Dziś znów naszła nas ochota na ten prosty smakołyk. Tym razem prezentuje Wam kolejny sprawdzony przepis na pizze – wyjątkowo prosty! Mała pizza w kilkanaście minut. Tego właśnie było nam trzeba. Do tego kilka prostych składników, które akurat były w lodówce i kuchennych szafkach i… gotowe! Taka pizza od razu poprawia humor w taki jesienny deszczowy dzień 😉

Jeśli szukacie przepisu na dużą pizze na grubszym cieście, to sprawdźcie ten przepis – pizza familijna na dużą blachę (klik)

Ta pizza wychodzi stosunkowo cienka, dobrze się wypieka i po ukrojeniu łatwo trzyma się ją w dłoni. Idealnie smakuje z domowym sosem czosnkowym i listkami świeżej bazylii.

Składniki:

Składniki na ciasto na pizze:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 0,5 szklanki ciepłej wody (150 ml)
  • 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie drożdży instant 7 g (można dać mniej około 5 g)
  • mała szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cukru

Pozostałe składniki:

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy (ja najpierw zawsze mieszam składniki łyżką, a potem wyrabiam ręką). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30-40 minut).

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy niewielką ilość oleju lub oliwy, rozsmarowujemy ręką. Wykładamy ciasto i ugniatamy je ręką na kształt pizzy. Przykrywamy pizze ściereczką i odstawiamy na czas rozgrzania piekarnika.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym (lub passata), posypujemy suszonymi płatkami cebuli, częścią startego żółtego sera, wykładamy pokrojoną w kosteczkę szynkę, pokrojonego ogórka kiszonego i posypujemy całość resztą sera. Na koniec całość do smaku posypujemy suszoną bazylią.

Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut. Ja przeważnie piekę pizze na środkowej półce lub jednej niżej. Czas pieczenia zależy od piekarnika, pizze należy obserwować, powinna mieć ładnie zarumieniony spód.

Ta pizza wychodzi stosunkowo cienka, łatwo ją trzymać w dłoni.

Pizze podajemy z ulubionymi składnikami. U mnie dziś domowy sos czosnkowy i listki świeżej bazylii.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi