Przekąska z tuńczykiem i serkiem wiejskim (a la roladki). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam tuńczyka i szybkie przekąski na bazie tortilli. Wspaniale sprawdzają się na każdym przyjęciu oraz po prostu, gdy mamy ochotę na coś pysznego. Takie przekąski przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Minimalna ilość składników, pyszny smak. Spróbujcie.
Polecam Wam również przepis na kotleciki z tuńczyka z miksem warzyw.
Korzystając z okazji zapraszam zachęcam do udziału w konkursie „Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie”. Szczegóły na stronie www.konkurstunczyk.eu
#MasterTuńczyk
Składniki:
- 1 tortilla pszenna
- 1 opakowanie lekkiego serka wiejskiego 150 g
- 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (185 g)
- 2 duże liście sałaty
- sól i pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Do miseczki przekładamy cały serek wiejski i tuńczyka (bez oleju). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Naszą serowo-tuńczykową masą smarujemy placek tortilli. Na wierzch układamy 2 większe liście sałaty i zwijamy w rulon. Tak przygotowaną tortillę warto włożyć do lodówki, aby później łatwiej ją było kroić.
Kroimy, tworząc a la małe roladki (można w nie powbijać wykałaczki, tak robię gdy podaję je na przyjęciu). Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.