Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką

Prosty sos pieczarkowy z zieloną pietruszką. Lubicie sos pieczarkowy? Ja uwielbiam. Idealny do domowych kopytek, placuszków, smażonego lub duszonego mięsa, makaronu, ryżu, kaszy, itd. A czasem… jemy go po prostu z chlebem 😉 Zrobienie takiego sosu pieczarkowego jest naprawdę proste. Wystarczą  pieczarki, śmietana i dobrze dobrane przyprawy. Do sosu zazwyczaj dodaję zieloną pietruszkę lub koperek. Dziś dodatkowo mały kawałek serka topionego dla ładnego zagęszczenia sosu. Spróbujcie, polecam.

Składniki:

  • około 125 g pieczarek (można dać więcej)
  • 1 pełna łyżka masła
  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka suszonej cebuli płatki
  • szczypta granulowanego czosnku*
  •  czarny mielony pieprz do smaku (nie żałujemy go)
  • sól do smaku
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30%
  • pół trójkącika serka topionego (u mnie śmietankowy z borowikami)

*polecam przyprawy Organic Fabryka Smaku http://smaknamiare.pl 

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nasze pieczarki, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość około 4-5 minut. Dodajemy suszoną cebulę, przyprawy (ja nie żałuję pieprzu) i posiekaną zieloną pietruszkę. Mieszamy i chwilę smażymy (1-2 minuty) już bez pokrywki. Wlewamy śmietankę, mieszamy. Podgrzewamy na małej mocy palnika i dodajemy pół trójkącika serka topionego, mieszamy. Serek ma się stopić i sos lekko zgęstnieć. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku i podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi