Prosty seromak – makowiec z sernikową warstwą

Prosty seromak – makowiec z sernikową warstwą Dziś zapraszam Was na ciasto dwa w jednym. Czyli połączenie makowca z sernikiem. Ukochane smaki moje i mojej rodziny. Do tego pyszna świeżo palona kawa z małej rodzinnej palarni Dolla znajdującej się na przedmieściach Szczecina. Polecam! Tak pyszną kawę można pić co dnia 😉 

Przepis na mój seromak jest naprawdę prosty. Domowa masa makowa plus cienka warstwa sera. Cudowne połączenie. Polecam Wam takie ciasto na Święta i na co dzień.

Korzystając z okazji życzę Wam moi drodzy zdrowych, radosnych, rodzinnych Świąt. Niech ten czas będzie wyjątkowy 🙂

Składniki:

Na warstwę serową:

  • 500 g dobrej jakości sera na sernik
  • 3 jajka klasy M
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • waniliowe

Domowa masa makowa:

  • 500 g niebieskiego maku
  • 100 g rodzynek lub mieszanki pół na pół z żurawiną (posiekane drobniej lub w całości)
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan (można też dodać migdały)
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy (można dać ciut więcej)
  • 4 łyżki miodu
  • 100 g cukru
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • 2 białka jaj
  • cukier puder do oprószenia wierzchu

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy domową masę makową. Z tego przepisu wyjdzie około 900 g masy makowej.

Mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia i odstawiamy do wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody. Następnie dwukrotnie mielimy mak np. w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Uwaga! Mak można również zalać wrzątkiem, a następnie gotować około 20 minut. I dopiero wówczas odcisnąć z nadmiaru wody i dwukrotnie zmielić.

Do gotowego maku dodaj resztę składników. Mieszamy dokładnie. Warto na koniec masę chwilę podsmażyć na patelni.

Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do naszej masy makowej. Mieszamy składniki.

Całość wykładamy na dno formy (u mnie tortownica 24 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (boki formy warto wcześniej wysmarować tłuszczem i obsypać mąką).

Przygotowujemy warstwę serową. Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy masło, aromat i całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser (gdzieś pomiędzy mąkę ziemniaczaną), całość miksujemy tylko do połączenia składników.

Masę serową wylewamy na warstwę makową. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Całość pieczemy około 45 minut (boki powinny odchodzić od foremki, czas pieczenia może nieznacznie się różnić w zależności od piekarnika). Całość studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciasto jest najlepsze, gdy postoi w lodówce. Ma bardziej zwartą strukturę.

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz