Prosty murzynek (ciasto)

Prosty murzynek (ciasto) (1)Prosty murzynek (ciasto) (2)

Prosty murzynek (ciasto) (3)

Weekend… nie może się obyć bez czegoś słodkiego do kawy lub herbaty. Dziś postawiałam na prostotę i ciasto, które tak lubi cała moja rodzina. Prosty murzynek, to wypiek idealny na każdą okazję. Szybki w przygotowaniu, pyszny, łatwy do przewożenia (tym samym idealny na pikniki itd). Polecam 🙂

Prosty murzynek (ciasto) (4)

Jeśli szukacie najróżniejszych opakowań do pieczenia (aluminiowych bądź papierowych) oraz cenicie sobie włoskie specjały zachęcam Was do odwiedzin strony Alfatec

logo-alfatec

Prosty murzynek (ciasto) (5)

Składniki: (na keksówkę lub papierową formę od Alfatec (polecam!) )

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao – u mnie Emix
  • 1 czubata łyżka Nutelli (można zamienić na inny krem czekoladowy lub kostki czekolady)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • mała szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix
  • do dekoracji: płatki migdałowe – u mnie Emix

Przygotowanie:

Do garnuszka z grubszym dnem przekładamy masło, dodajemy cukier, kakao, łyżkę Nutelli i 5 łyżek wody. Gotujemy na małym ogniu, pod koniec często mieszając aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Naszą czekoladową masę odstawiamy do przestudzenia.

W jednej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. W drugiej miksujemy krótko żółtka z 1 szklanką czekoladowej masy (resztę masy zostawiamy – będzie stanowić polewę). Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubite białka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera.

Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Prosty murzynek (ciasto) (7)

Gdy ciasto przestygnie wyciągamy z formy, polewamy resztą czekoladowej masy (wcześniej trzeba ją dokładnie rozmieszać) i posypujemy płatkami migdałów.

Prosty murzynek (ciasto) (6)

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi