Prosty gulasz z piersi z kurczaka z kluseczkami

Prosty gulasz z piersi z kurczaka z kluseczkami. Dziś przepis na prosty obiad dla całej rodziny. Gulasz z piersi z kurczaka z pysznymi, małymi kluseczkami (jeśli wolicie możecie, to danie nazywać po prostu sosem, bo oczywiście nie jest to tradycyjny gulasz 😉 ). U mnie taki obiad cieszy się ogromnym powodzeniem. Do tego zestaw ulubionych surówek i nic nam więcej nie potrzeba. Przygotowanie takiego obiadu jest naprawdę proste i stosunkowo szybkie. Taki gulasz z piersi z kurczaka spokojnie możecie podać również z ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem. A kluseczki sprawdzą się idealnie z innymi sosami. Spróbujcie. W prostocie siła 😉 Ilość składników dostosujecie oczywiście do swoich potrzeb 🙂 Smacznego.

Składniki:

Na gulasz:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • przyprawa złocista do kurczaka
  • 3 ziela angielskie
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • około 3 łyżki mąki ziemniaczanej + niewielka ilość bulionu lub wody do rozrobienia
  • pół cebuli
  • opcjonalnie słodka mielona papryka do smaku (dziś pominęłam, ale to zależy od użytej przyprawy do kurczaka)
  • masło do podsmażenia mięsa

Na kluseczki:

  • 1,2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone piersi z kurczaka i obsmażamy je posypując z  wierzchu przyprawą złocistą do kurczaka. Dolewamy nasz bulion, dajemy ziele angielskie i dusimy pod przykryciem. Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku czarnym mielonym pieprzem i solą (oraz opcjonalnie słodką czerwoną papryką). Na koniec zagęszczamy nasz sos mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości bulionu lub wody. Jeszcze chwilę gotujemy. Tak przygotowany prosty sos podajemy z kluseczkami.

Jak przygotować kluseczki do gulaszu?

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Jeszcze ciepłe obieramy i przeciskamy przez praskę i szybko łączymy z jajkiem mąką.

Oddzielamy porcje ciasta. Na obsypanym mąką blacie tworzymy wałek, odcinamy małe kawałki ciasta i formujemy kluseczki. Kluseczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi