Prosty czerwony barszcz (bez zakwasu)

Prosty czerwony barszcz (bez zakwasu) Lubicie czerwony barszcz? My uwielbiamy. Dziś polecam Wam prosty czerwony barszcz bez zakwasu. Pyszny i szybki w przygotowaniu. Choć zawsze polecam go ugotować wcześniej, by smaku się ładnie przegryzły. Taki czerwony barszcz wyśmienicie smakuje z tortellini, uszkami, pierogami, krokietami lub pasztecikami. Ja go lubię również pić od tak w kubeczku, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Barszcz wspaniale rozgrzewa.

Jeśli szukacie przepisu na pyszne drożdżowe paszteciki, to polecam Wam te:

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 500 g buraków + 2 opakowania suszonych buraczków Amkez (wzbogacają smak)
  • włoszczyzna: 2-3 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, pół selera, 1 cebula i kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1-2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru do smaku (opcjonalnie, suszone buraczki dają słodkawy posmak)
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 małe jabłko
  • 2-3 łyżki soku z cytryny lub octu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy na większe kawałki. Wkładamy do dużego garnka. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Zalewamy całość 2 litrami wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 30 minut.

Po tym czasie dodajemy obrane ząbki czosnku (najlepiej lekko nacięte na końcach), obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki, suszone buraczki, suszone grzyby oraz jedno pokrojone na ćwiartki (zostawiamy skórkę, usuwamy gniazdo nasienne). Uwaga! Warto też od razu dodać 1 łyżkę soku z cytryny lub 1 łyżkę octu. Dzięki temu nasz barszcz będzie miał ładny, intensywny kolor. Wszystko gotujemy razem około 20-30 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy nasz barszcz do smaku majerankiem, solą, cukrem (opcjonalnie) i świeżo mielonym pieprzem. Można też dodać więcej soku z cytryny lub octu. Pamiętajcie, że to już zależy od indywidualnego smaku, dlatego każdą potrawę zawsze próbujemy 🙂

Rada: Barszcz najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby smaki ładnie się przegryzły. 

Przed podaniem barszcz podgrzewamy i przecedzamy.

Tak przygotowany barszcz idealnie smaku w towarzystwie tortellini, uszek, krokietów lub pasztecików.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi