Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami

Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Dziś polecam Wam przepis na mój ukochany bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami. Nie jest to tradycyjna wersja bigosu. Do tej tradycyjnej dodaję dodatkowo m.in. mięso wieprzowe i gotuję go o wiele dłużej. Ale ta dzisiejsza wersja z dużą ilością pysznej kiełbasy też zachwyca smakiem. Dowodem na to jest… pusty garnek 😉 Bigos był tak pyszny, że każdy wziął sobie nie jedną dokładkę. Polecam i Wam mój przepis na prosty bigos. To idealny pomysł na pyszny obiad. Bigos możecie podać z domowym pieczywem, ziemniakami itd. Tu już każdy ma dowolność. Spróbujcie.

W przepisie na bigos z kiszonej kapusty wykorzystałam kiełbasę podhalańską swojską suchą Majerczyk (taka jak na zdjęciu poniżej) Na zdjęciu przy bigosie prezentuję Wam też inną wersję kiełbasy – równie pyszne 🙂 Ale tą kiełbasę pokroiłam i podałam na desce wraz z warzywami. Coś cudownego. Polecam na przyjęcia, kolacje i inne okazje. 

Całą rodziną polecamy Wam kiełbasy i inne wyroby z Zakładu Masarskiego Majerczyk.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych grzybów
  • 500 g kiełbasy – u mnie kiełbasa podhalańska swojska sucha Majerczyk (polecam!)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • około 3 szklanek wody + do podlania
  • 5 suszonych śliwek
  • 1 mniejsze jabłko
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wodą do ich wysokości i odstawiamy na minimum 2 godziny, po tym czasie gotujemy je w tej wodzie przez około 40 minut.

Grzyby odcedzamy (Uwaga! Wodę z gotowania grzybów należy zachować), studzimy i kroimy na małe kawałki.

Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy nasze pokrojone grzyby, chwilę smażymy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w droną kostkę jabłko i pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki. Mieszamy składniki. I dodajemy kiszoną kapustę (jeśli jest mocno kwaśna wcześniej należy ją przepłukać w zimnej wodzie). Dolewamy naszą wodę z moczenia grzybów i 1-2 szklanki czystej wody. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy całość, majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy. Po czym dodajemy pokrojoną kiełbasę (kroimy ją w grubszą kostkę lub półplasterki). Całość gotujemy pod przykryciem około 45-50 minut. W razie potrzeby dolewając wody.

Pod koniec gotowania dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy. Jeszcze chwilę gotujemy i próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy do smaku.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz