Proste paszteciki imprezowe

Proste paszteciki imprezowe Szukacie prostego przepisu na paszteciki? Polecam Wam dzisiejszą wersję. Prosto i pysznie 🙂 Idealne, gdy szukamy szybkiego pomysłu na coś dobrego na imprezę 😉 Wystarczy przygotować ciasto, nadziać całość pysznym pasztetem z kurkami, upiec i podawać 😉 Tak przygotowane paszteciki smakują idealnie same lub w towarzystwie domowych sosów, a nawet ketchupu. Idealne na przyjęcie, sylwestra lub spotkanie z przyjaciółmi. Można je też podać na obiad 😉 Spróbujcie.

Składniki:

Ciasto na paszteciki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 8 g suszonych drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko klasy M
  • mała szczypta soli
  • 3 szczypty cukru

Dodatkowo:

  • około 150-200 g pasztetu z kurkami Olewnik
  • 1 jajko do posmarowania pasztecików
  • sezam do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże instant, cukier i sól. Wlewamy ciepłe mleko, olej i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta).

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale Wy możecie przykryć ciasto ściereczką). Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny).

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, tworząc długie szerokie pasy. Na środek każdego nakładamy pasztet zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu. Zwijamy w rulon (kładziemy złączeniem do dołu) i kroimy ostrym nożem tworząc paszteciki.

Paszteciki układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można włączyć na chwilę termoobieg), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta). Uwaga! Podczas pieczenia pasztecików część farszu może wyciec, dlatego warto go dać więcej.

Paszteciki podajemy na ciepło. Gdy wystygną wystarczy je chwilę podgrzać np. w mikrofalówce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz