Proste marchewkowe babeczki

Proste marchewkowe babeczki Dziś polecam Wam pyszne, proste w przygotowaniu marchewkowe babeczki. Uwielbiane przez dzieci (te szybko znikają z babeczką w rączce do swojego pokoju ;)) i dorosłych. Wystarczy zetrzeć marchewkę, wymieszać składniki i… poczekać kilka minut, aż babeczki się upieką i przestygną. I już można się zajadać 😉

Takie małe wypieki wspaniale sprawdzają się jako szybki deser do filiżanki aromatycznej kawy. U nas ostatnio w towarzystwie pysznej czekoladowo migdałowej kawy Arkom. Odrobina mleka i… coś cudownego. Musicie spróbować 😀 Zapraszam wszystkich kawoszy na stronę Arkom Świat Kawy i Herbaty

Uwaga!

Mam dla Was również niespodziankę 😀  Kod rabatowy w sklepie https://kawaiherbata.com/  na hasło: OKRUSZKI

RABAT WYNOSI 10% i obejmuje wszystkie produkty spożywcze (kawa, herbata, dodatki cukiernicze, słodycze, konfitury, produkty BIO, owoce liofilizowane) sprzedawane w sklepie internetowym. Rabat nie łączy się z promocjami na stronie. Kod ważny jest do końca marca.

 

Składniki: (na 8-9 szt.)

  • 120 g startej na drobnych oczkach marchewki (u mnie 2 większe marchewki)
  • 3 jajka klasy M
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • około 4/5 szklanki cukru trzcinowego (niepełna szklanka)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • cukier puder do oprószenia babeczek

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, wlewamy olej i energicznie mieszamy składniki (ja używam ręcznej trzepaczki). Następnie dodajemy startą marchewkę, mieszamy łyżką.

W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zawartość miski dodajemy do mokrych składników. Mieszamy składniki łyżką tylko do połączenia.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy naszą masę do 3/4 wysokości papilotek. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia będzie różny w zależności od piekarnika i wielkości babeczek (u mnie około 25-30 minut).

Po przestudzeniu babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

*