Proste ciasto z gruszkami

Proste ciasto z gruszkami. Dziś zapraszam Was na proste w przygotowaniu ciasto z gruszkami. Wystarczy kilka składników, łyżka do mieszania i gotowe. Gruszki dla wzbogacenia smaku oprószyłam cynamonem. Ten zapach podczas pieczenia… Coś cudownego. Jeśli tak jak ja lubicie gruszki i proste, słodkie ciasta, to ta propozycja będzie dla Was idealna.

A co do tak pysznego jesiennego ciasta z gruszkami? Oczywiście aromatyczna kawa. Ja podałam ciasto z pyszną włoską kawą CASA DEL CAFFE YELLOW. Pyszna, delikatna kawa o orzechowo-czekoladowym smaku. Moi bliscy lubią ją bez dodatku, ja jak zawsze wybieram wersję z odrobiną mleka. Polecam.

A gdzie można kupić tą wyjątkową włoską kawę (100% jakości i smaku)? Odwiedźcie sklep internetowy kawwa.pl

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka klasy M
  • 2/3 szklanki mleka
  • 8 łyżek oleju
  • 2 gruszki twardsze
  • cynamon do gruszek (u mnie 2 szczypty)

Dodatkowo:

  • kawałek masła lub margaryny do wysmarowania blaszki
  • kasza manna do wysypania blaszki – użyłam z firmy ESKA

Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie:

Keksówkę (u mnie 25x12x8) smarujemy masłem lub  margaryną i obsypujemy kaszą manną.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Gruszki obieramy, kroimy w grubą kostkę.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru. Mieszamy łyżką składniki.

Następnie wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia (masa powinna być jednolita, dość gęsta).

Masę przekładamy do przygotowanej keksówki. Na wierzch wykładamy pokrojone gruszki i całość oprószamy cynamonem (około 2 szczypty, ale można dodać więcej według upodobań).

Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut. Czas może być różny w zależności od piekarnika.

Po wystudzeniu ciasto można wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi