Proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują

Proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują (1)Idealne od tak, do kawy lub herbaty, do ulubionej książki czy pogaduszek z koleżankami. Domowe proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują. Szybkie w przygotowaniu, później już tylko czas pieczenia i… można jeść. Ja dziś moje upiekłam wraz z małymi pomocnikami. Idealna zabawa (dzieci uwielbiają dziurkować ciasteczka 😉 ) zwłaszcza, gdy choroba nie pozwala na spacery. Zapraszam Was na przepis na te proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują.

Proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują (5)Proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują

Proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują (2)

Składniki: (na 2 mniejsze blaszki, ilość zależy od wielkości i grubości ciasteczek)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa Młyny Stoisław
  • 100 g zimnego masła lub margaryny
  • 1 jajko klasy M
  • 4-5 łyżek cukru pudru* + do oprószenia ciastek
  • cukier waniliowy lub ulubiony aromat (np. waniliowy)
  • około 2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany*
  • dżem ananas z marakują Stovit
  • opcjonalnie do ciasta można dodać wiórki kokosowe (nie więcej niż pół szklanki)

*używam jogurt Zott; ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań, my wolimy mało słodkie (wystarczy dodatek dżemu i cukru pudru na wierzchu)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę (siekamy nożem), wbijamy całe jajko, dodajemy cukier puder, aromat i na początku 1 łyżeczkę jogurtu (w trakcie zagniatania można dodać więcej). Zagniatamy ciasto, jeśli zajdzie taka potrzeba delikatnie można oprószyć rękę mąką pszenną podczas zagniatania. Z ciasta formujemy kulę.

Odrywamy małe kawałki ciasta i rękach tworzymy coś na kształt klusek śląskich – kuleczki, spłaszczamy, a następnie palcem robimy dziurkę w środku (lekko ją rozszerzając), do każdej dziurki nakładamy dżem. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują (4) Proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują (3)

Pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie (grzanie góra-dół). Czas pieczenia będzie różny w zależności od grubości ciasteczek (dodatków – opcjonalne wiórki) i piekarnika (u mnie dziś 25 minut). Obserwujemy ciasteczka, powinny się zarumienić delikatnie z góry i ładnie od spodu.

Po wyjęciu z piekarnika oprószamy ciasteczka cukrem pudrem (ja go nie żałuję 😉 ).

Proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują (1)

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

10 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi