Proste bułeczki śniadaniowe

Proste bułeczki śniadaniowe Proste, pyszne, delikatnie maślane bułeczki, które udadzą się nawet początkującemu 😉 Bo czasem nie trzeba nic więcej. Takie bułeczki idealnie sprawdzą się na śniadanie (można je przygotować wieczorem) lub kolację. Pyszne z masłem, warzywami, wędliną, serem… Z tym czym każdy lubi najbardziej 😉 Bo czy jest coś lepsze niż domowe pieczywo? Patrząc na reakcję mojego męża, który wprost nie mógł się doczekać aż skończę zdjęcia – myślę, że nie 😉 Polecam Wam ten prosty przepis na śniadaniowe bułeczki.

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 60 g masła extra OSM Radomsko
  • 1 jajko
  • szczypta cukru
  • mała szczypta soli
  • 125 ml ciepłego mleka Ale! Mleko
  • 1 opakowanie drożdży instant

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • sezam do posypania

#WspierajmyNasze

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże instant, dodajemy cukier, sól, wbijamy 1 jajo, wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczone masło.

Składniki wstępnie wyrabiamy łyżką, następnie robimy to ręką tak długo aż ciasto będzie elastyczne. Podczas wyrabiania w razie potrzeby posypujemy rękę mąką, tak by ciasto się do niej nie lepiło.

Z ciasta formujemy kulę, przekładamy ją do miski przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Ciasto wyrabiamy krótko na blacie i dzielimy na bułeczki. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce (wysmarowanej lekko olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 min.

W tym czasie rozgrzewamy do 180 stopni piekarnik (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy do ładnego zarumienienia około 20-25 min (czas zależy od piekarnika).

Smacznego

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz