Prosta szarlotka – łatwy przepis

Prosta szarlotka – łatwy przepis. Ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami… W takiej właśnie postaci najbardziej lubię szarlotkę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. To ciasto zawsze cieszy się popularnością wśród moich bliskich i znajomych. Bo któż nie lubi szarlotki? Ja nie znam takiej osoby 😉

Dziś zamiast tradycyjnego musu z jabłek przygotowałam szarlotkę z gruszką azjatycką, zwaną również jabłko-gruszką. Wyszło równie pysznie, jak nie lepiej 😉 Polecam Wam to pyszne i proste połączenie, które stosowały już nasze babcie. Jabłka i proste ciasto, to po prostu musi smakować 😀 Prawda? 😉

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 450 TOTA
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 250 g zimnego masła (opcjonalnie margaryny)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko klasy M

Na mus:

  • około 1,5 kg jabłek (np. szarej renety) lub gruszki azjatyckiej (jabłko-gruszka)
  • około 2 łyżki cukru lub 2 łyżki płynnego miodu
  • cynamon

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • opcjonalnie: bita śmietana lub lody do podania

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy oba rodzaje cukru, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone masło. Zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia.

W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy.

Jabłka lub jabłko-gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach i przekładamy na patelnie. Dodajemy cukier lub płynny miód i całość posypujemy cynamonem (ilość zależna od upodobań smakowych). Jabłka smażymy co jakiś czas mieszając, aż do powstania musu. Pod koniec próbujemy i opcjonalnie dodajemy cynamonu lub dosładzamy do smaku.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3.

Spód formy (u mnie 24×24 cm, można też użyć np. tortownicy 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem.

Na spód wykładamy większą część ciasta, lekko nakłuwamy go widelcem. Na ciasto wykładamy nasz mus. Na wierzch układamy drugą część ciasta tworząc łaty (urywamy kawałki ciasta, spłaszczamy w palcach tworząc małe łatki, łatki układamy niedaleko siebie). Rada: Tą część ciasta można też zamrozić i później zetrzeć na wierzch na tarce na grubych oczkach.

Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom.

Ciasto pieczemy około 50-60 minut do ładnego zarumienienia wierzchu.

Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Oprószamy cukrem pudrem.

Szarlotkę można podać na ciepło z kleksem bitej śmietany lub lodami. Ciasto wspaniale smakuje też na zimno.

Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl Tu znajdziesz również informacje o RABATACH

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Dodaj komentarz

*