Prosta babka z kokosową nutą

Prosta babka z kokosową nutą (1)

Prosta babka z kokosową nutą. Idealna do kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi lub gdy po prostu rodzina ma ochotę na coś słodkiego. U mnie w domu uwielbia się wszelkiego rodzaju babki, dlatego dość często je piekę. Dziś zapraszam Was na wersję z kokosem. Spróbujcie. 

Prosta babka z kokosową nutą 2

Składniki: (na keksówkę)
  • 4 całe jajka
  • 3/4 kostki margaryny lub podobna ilość masła*
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

*margaryna o standardowej wielkości 250 g

Przygotowanie:

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.

Do jednej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy na puszystą masę.

W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Następnie powoli dodajemy tak przygotowaną mieszankę do słodkiej masy jajecznej, ciągle miksując.

Na koniec wlewamy powoli przestudzoną margarynę.

Ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej np. mąką keksówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie dół) i pieczemy przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka, stan ciasta sprawdzamy już po 40 minucie pieczenia).

Babkę należy przechowywać pod przykryciem (pojemnik na ciasto), wówczas dzięki zawartości kokosu staje się wilgotna. Dlatego ta babka najlepsza jest następnego dnia, oczywiście o ile wytrzymacie, żeby jej od razu nie zjeść. U mnie jest, to niemożliwe, dlatego piekę przeważnie dwie sztuki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz