Popcorn w 3 wersjach – kuleczki z popcornu, popcorn z serem i wersja z czekoladą

Popcorn w 3 wersjach –

kuleczki z popcornu, popcorn z serem i wersja z czekoladą

Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy popcorn. Prażona kukurydza, to doskonała przekąska na wiele okazji. Do meczu, na przyjęcie, od tak gdy mamy ochotę coś pochrupać lub gdy zasiadamy do ulubionego serialu na Neflix. Jejku ostatnio „wciągnęły” mnie dwa seriale tak bardzo, że nie mogę doczekać się kolejnego odcinka. Właśnie na takie okazje wrzucamy paczuszkę z popcornem do kuchenki mikrofalowej i… później słychać już tylko chrupanie 😉

Jednak dziś nie będę Wam pisać o tradycyjnym popcornie z solą lub masłem, bo jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Wystarczy włożyć opakowanie z popcornem do mikrofali, poczekać 2-3 minuty i gotowe! Mój mąż się śmieje, że to zadanie dla niego 😉

Z wszystkich domowników, to chyba on najczęściej korzysta z naszej nowej kuchenki mikrofalowej seria 300 Electrolux Odgrzewanie, rozmrażanie, wszystko prosto, intuicyjnie i szybko. Dla mnie zaletą tego sprzętu jest też cicha praca (poprzednia kuchenka – stary typ – była o wiele głośniejsza) i to, że jest to kuchenka do zabudowy. Jak tylko w 100% skończę remont kuchni i będę z niego naprawdę zadowolona, to obiecuję, że pokażę Wam ją w pełni 😉

A teraz czas na 3 proste przepisy, dzięki którym odmienicie tą tradycyjną przekąskę.

Popcorn z serem

  • kawałek masła (ilość zależy od ilości popcornu)
  • gotowy popcorn
  • starty ser cheddar

Do rondelka wkładamy masło, rozpuszczamy. Następnie do gorącego masła dodajemy nasz starty ser, mieszamy. Gdy składniki się połączą polewamy nasza mieszanką popcorn. Czekamy aż ostygnie i podajemy.

Popcorn z czekoladą

  • popcorn
  • mleczna czekolada

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – w garnku gotujemy wodę, kiedy zacznie parować stawiamy na nim szklaną miskę, wrzucamy do niej połamaną w mniejsze kawałki czekoladę. Kiedy się rozpuści, polewamy nią popcorn. Czekamy, aż czekolada zastygnie.

Kuleczki z popcornu, czyli szyszki inaczej

  • 0,7 kg krówek
  • 160g popcornu
  • 100g masła

Krówki i masło rozpuszczamy w większym rondlu/garnku uważając by masa się nie przypaliła (często mieszamy). Następnie wsypujemy nasz popcorn i dokładnie mieszamy składniki. Czekamy, aż całość nieco przestygnie (nie chcemy się poparzyć!). Natłuszczonymi dłońmi (np. masłem) lepimy popcornowe kulki. Gotowe układamy na papierze do pieczenia i zostawiamy do zastygnięcia.

Smacznego

P.s. A Wy jakie macie triki na przekąski z popcornu

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Margaretta Anuluj pisanie odpowiedzi