Pomidorowy sos do pizzy – dwa proste przepisy

Pomidorowy sos do pizzy – dwa proste przepisy

Lubicie pizze? My uwielbiamy. W szczególności tą domową pełną ulubionych dodatków. Tu liczy się tylko wyobraźnia i… dobry przepis. Przepis na pizze znajdziecie np. tutaj (klik)

A jak pizza, to i pomidorowy sos. Bez niego ani rusz. Dziś mam dla Was dwa proste przepisy na pomidorowy sos do pizzy. Oba wykonacie wręcz ekspresowo.

Wersja nr I:

Składniki:

  • 400 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do pizzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy króciutko na oliwie. Przekładamy do garnuszka z resztą składników i zagotowujemy. Od zagotowania, gotujemy na małej mocy palnika około 20 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje.

Smacznego

Wersja nr II – ekspresowa:

Składniki:

  • 4 łyżki koncentratu czarnomorskiego 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii + opcjonalnie szczypta innych ulubionych ziół
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Mieszamy z resztą składników i… gotowe! Ekspresowa baza na spód pizzy.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz