Pomidorowo-paprykowe a la łazanki z młodej kapusty

Pomidorowo-paprykowe a la łazanki z młodej kapusty (1)W moim domu uwielbia się dania z młodą kapustą i makaronem. Dziś zapraszam Was na pomidorowo-paprykowe a la łazanki z młodej kapusty. Pyszne, proste w przygotowaniu, naprawdę sycące danie. Smak dania zależy przede wszystkim od kiełbasy i dodatku odpowiednich, aromatycznych przypraw.

Ja polecam Wam przyprawy Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowani). Używam ich już bardo długo i zdecydowanie Wam je polecam ?

skworcu_logo

Pomidorowo-paprykowe a la łazanki z młodej kapusty (2)

Składniki:

*można użyć dowolnej kiełbasy, choć polecam dodać jałowcową – nadaje ciekawego smaku 😉

Przygotowanie:

Kapustę siekamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulę, pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone w półplasterki lub kostkę kiełbasy. Smażymy mieszając tak długo, aż pieczarki ładnie puszczą wodę. Następnie dodajemy młodą kapustkę i przecier, mieszamy. Doprawiamy całość solą ziołową, czosnkiem, słodką papryką i pieprzą (pieprz dodajemy stopniowo, mieszamy i próbujemy). Całość podsmażamy, mieszając. Na koniec dodajemy ugotowany makaron łazankowy, znów mieszamy. Gotujemy chwilę pod przykryciem, próbujemy opcjonalnie doprawiając do smaku. Smak jest najlepszy, gdy nasze a la łazanki lekko przestygną. Podajemy – u mnie w towarzystwie zielonej pietruszki.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

  1. Ewa says:

    Łazanki to był mój koszmar dzieciństwa;) Ta wersja jednak bardzo przypadła mi do gustu:) Wygląda tak apetycznie, że aż korci, by zrobić je od razu:)

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi