Pomarańczowe gofry – idealne na każdą okazję

Pomarańczowe gofry - idealne na każdą okazję (1)

Pomarańczowe gofry - idealne na każdą okazję (3)

Dziś zapraszam Was na pomarańczowe gofry – idealne na każdą okazję. Moja rodzina je uwielbia. Możecie je podać z najróżniejszymi dodatkami, ale zapewniam że smakują również od tak bez niczego. Ja często tak właśnie je jadam, a do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku. Moje dzieci oczywiście najczęściej wybierają bogatszą wersję z bitą śmietaną lub owocami. Mąż uwielbia gofry z cukrem pudrem i gałką lodów. Gofry… chyba nie znam osoby, która by ich nie kochała 😉 Podstawą dobrych gofrów jest oczywiście ciasto. Dodatki są dowolne według gustu 😉 A jak przygotować dobre ciasto na gofry?

Najważniejsze, aby dobrze ubić białka. Ja używam do tego celu wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium. Ubijanie białek jest nie tylko bardzo szybkie, ale też niezwykle proste. Często korzystam z tej funkcji piekąc najróżniejsze ciasta lub bezę czy nasze ukochane kokosanki. Kokosanki zawsze piekę w dużych (!) ilościach. Robot znacznie ułatwia mi ich przygotowanie. Misa ma dużą pojemność i spokojnie można ubić na raz dużą ilość białek. Można również w prosty sposób przygotować najróżniejsze kremy czekoladowe. Już niedługo podzielę się przepisem na jeden z nich 🙂

ubijanie białek do gofrów za pomocą wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium (1)

A wracając do przepisu na pomarańczowe gofry…

Pomarańczowe gofry - idealne na każdą okazję (2)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • ulubione dodatki: bita śmietana, owoce, cukier puder itd

Przygotowanie:

Białka ubijam przez kilka sekund przy pomocy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium.

ubijanie białek do gofrów za pomocą wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium (2)

W misce miksuję żółtka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, sokiem z pomarańczy i olejem. Dodaję też kilka kropel aromatu pomarańczowego. Następnie dodaję ubite białka i ostrożnie mieszam je łyżką z masą.

Ciasto nakładam chochelką do dobrze nagrzanej gofrownicy. Wyciągam, gdy gofry są chrupiące (u mnie gofry pieką się szybko, mam mocną gofrownicę, przy słabej polecam dobrze ją rozgrzać).

Gofry podaję z ulubionymi dodatkami lub bez (wg gustu).

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi