Pomarańczowe babeczki

Pomarańczowe babeczki. Czy Wasze dzieci też lubią Wam pomagać w kuchni? Moje uwielbiają. Córeczka przede wszystkim uwielbia pomagać mi przy wypiekach. Najbardziej lubi najróżniejsze babeczki. „Mamusiu, zrobimy babeczki? Proooszę” Dziś polecamy Wam pyszne pomarańczowe babeczki. Bardzo łatwe do przygotowania i co najważniejsze naprawdę pyszne 🙂 Spróbujcie.

Do przygotowania babeczek wykorzystałam mąkę pszenną wrocławską od PZZ Białystok. Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryż czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta:

logo

Składniki: (na 6 sztuk – ilość zależy od wielkości papilotek)

  • 100 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki pszennej – u mnie wrocławska od PZZ Białystok
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka klasy M
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 3 czubate łyżeczki skórki pomarańczowej
  • cukier puder do oprószenia babeczek + dowolne ozdoby

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wsypujemy cukier trzcinowy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat pomarańczowy. Mieszamy składniki łyżką.

Mi pomagała dzielnie córeczka 🙂

Następnie wbijamy jajka, wstępnie mieszamy. Kolejno dolewamy rozpuszczone masło, mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową, krótko mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy masę (do około 3/4 wysokości).

Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 20 minut (czas pieczenia różny w zależności od piekarnika).

Po przestudzeniu babeczki dowolnie zdobimy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*