Polska pizza leśna. Dziś zapraszam Was na kolejny pyszny przepis. Polska pizza leśna, to domowa pizza na dużą blachę pełna pysznych dodatków. Czy próbowaliście już kiedyś pizzy z kurkami i boczkiem? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. To niecodzienne połączenie sprawdziło się u nas tak dobrze, że wykonywałam tą pizze w krótkim czasie jeszcze dwa razy. W tym raz w dużej ilości – na spotkanie z przyjaciółmi. Pizza zachwyciła przede wszystkim panów, ale i dziewczyny nie skończyły wyłącznie na jednym kawałku 😉
Do pizzy z kurkami i boczkiem wspaniale pasuje domowy sos czosnkowy. Wystarczy, że zmieszacie 3 łyżki jogurtu i majonezu ze startym czosnkiem (1-2 ząbki) i doprawicie całość solą i pieprzem. Prawda, że proste? Tak samo jak wykonanie tej domowej pizzy 🙂
A gdzie nabyć kurki, o których wspominam w przepisie? Koniecznie zajrzyjcie na stronę Leśne Skarby
Kurki całe w zalewie naturalnej Leśne Skarby, to wspaniały dodatek do pizzy, pasztecików, pierogów, sałatek itd
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
- 40 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- kurki całe w zalewie naturalnej Leśne Skarby (ilość wg upodobań)
- kawałek wędzonego boczku pokrojony w kosteczkę
- 1/4 cebuli
- 200 g tartego sera (polecam mozzarelle, można również użyć inny dobrze topliwy ser)
- sos pomidorowy lub passata pomidorowa do wysmarowania spodu pizzy
- opcjonalnie 2 szczypty ulubionych przypraw
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, resztę cukru, dodajemy nasze rozrobione drożdże i oliwę. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką.
Tworzymy a la kulę i odstawiamy na około godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, ten warto włączyć pod koniec pieczenia).
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.
Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym (można użyć też passaty), następnie całość posypujemy startym serem, układamy pokrojony w kosteczkę boczek i kurki odsączone z zalewy. Całość można dodatkowo po wierzchu poprawić ulubionymi ziołami.
Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 10 minut (pod koniec warto włączyć termoobieg). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, pizzę należy obserwować.
Polska pizza leśna najlepiej smakuje z domowym sosem czosnkowym.
Smacznego
Ale pyszności 🙂 Z kurkami jeszcze nie jadłam
Polecam spróbować 😀
Jaka piękna. Ciekawe połączenie, chętnie bym spróbowała. Choć chyba nic nie pobije mojej ulubionej włoskiej klasyki 🙂
Warto czasem spróbować nowych połączeń 😉
Takiej pizzy jeszcze nie robiłam…brzmi przepysznie
Polecam spróbować 🙂
Mm aż chce się jeść! 🙂
😀
Ja w pizzy najbardziej lubię dodatki, a tu są mega pyszne!
😀 Polecam tą wersję 🙂
Pizza w każdym wydaniu jest najlepszą potrawą 🙂 Nie jadłam jeszcze w takiej wersji, ale brzmi ciekawie 🙂
Polecam spróbować 🙂
Świetny pomysł na niebanalną pizzę 🙂 pozdrawiam 🙂
Dziękuję 🙂
Pyszna, domowa pizza najlepsza 🙂
To prawda 😀
wygląda naprawdę przepysznie
Dziękuję 🙂
Wow, wow, wow, wygląda obłędnie! Aż zgłodniałam, tym bardziej, że uwielbiam kurki!
Polecam spróbować 😀
Kocham kurki, ale przyznam, że nigdy nie widziałam ich w słoiku. Świetny przepis!
Dziękuję 🙂
Fajny pomysł, kusi wypróbować! 😀
Polecam 😀
Zastanawiam się tylko, po co teraz, gdy są dostępne świeże kurki, brać takie z zalewy. 😉
Samą pizzę z całą pewnością spróbuję. 🙂
Polecam 😀
Sama czasem robię pizzę, ale bezgrzybową, bo nie przepadam za grzybami 🙂
Ja uwielbiam grzyby, ale to kwestia gustu 🙂 Dodatki można modyfikować wg upodobań 🙂