Polecam! Zdrowe desery i wypieki. Bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru.

Zdrowe desery i wypieki. Bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru (1)

„Chcę raz na zawsze zwalczyć fałszywe przekonanie na temat zdrowego jedzenia: że jest nijakie, bezbarwne i mało inspirujące. Jeśli się je odpowiednio przyrządza, może być ekscytujące i zachwycająco kolorowe, może pysznie wyglądać i smakować, a przy tym jest korzystne dla organizmu”

Czy może być pysznie i zdrowo? Zdecydowanie tak! Przekonała mnie o tym Henrietta Inman autorka książki „Zdrowe desery i wypieki”. Już od pierwszych stron wiedziałam, że mam w rękach wspaniałą książkę. Książkę dzięki, której do mojej kuchni zawitają inne smaki. Wspaniałe torty, muffiny, desery, a wszystko to w zdrowej wersji. Przeważnie jestem dość sceptycznie nastawiona do tego typu wypieków. Ale nie tym razem. Czytają przepisy wiedziałam, że efekt będzie pyszny, a do tego te wspaniałe zdjęcia… Od razu musiałam wypróbować kilka przepisów. Było naprawdę pysznie. Teraz książka jest pełna moich zakładek co wypróbować kolejnym razem 🙂 Polecam Wam gorąco tą propozycje. To aż 75 pysznych przepisów, w których każdy znajdzie coś dla siebie. Od prostych propozycji na szybkie i zdrowe desery (bardzo podoba mi się pomysł na trufle, błyskawiczny dżem malinowy czy czekoladowe listki mięty) po wspaniałe torty, które mogą wywołać zachwyt na każdym przyjęciu.

 Zdrowe desery i wypieki. Bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru (3)Zdrowe desery i wypieki. Bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru (4)

Autorka książki Henrietta Inman jest utalentowanym cukiernikiem oraz właścicielem dwóch cukierni: Henrietta Inman Pâtissière i Hen’s Clean Cakes. Zajmuje się też prowadzeniem pokazów i warsztatów cukierniczych, jak również prowadzi znany blog www.henscleanscakes.com oraz publikuje swe przepisy w czasopismach.

W przepisach zawartych w książce wykorzystała techniki i umiejętności, których nauczyła się w pracy. Dokładnie i wnikliwie przebadała właściwości poszczególnych składników pod względem cech jakie nadają wypiekom i deserom (np. jogurt dodaje wypiekom miękkości, gluten sprawia, ze ciasto jest elastyczne, ma lekką strukturę i zachowuje swój kształt). Następnie Henrietta Inman wypracowała i przetestowała szereg zdrowych zamienników roślinnych, które można użyć w miejsce glutenu, rafinowanego cukru czy nabiału, bez utraty ich właściwości i szczególnych cech. A więc mamy przed sobą książkę kulinarną, w której przepisy są stworzone przez zawodowego cukiernika. Cukiernika znającego się na swoim fachu.

W książce znajdziemy m.in. przepis na ciasta, torty, babeczki, muffinki, keksy, chleby, brownie, batoniki, tarty, surowe desery, a nawet pyszne i zdrowe czekoladki. Dodatkowo autorka zawarła w niej informacje dot. zamienników nabiału, cukru rafinowanego czy produktów z glutenu i wiele innych cennych wskazówek, które przydadzą się zarówno początkującym, jak i bardziej zaawansowanym domowym cukiernikom.

Zdrowe desery i wypieki. Bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru (5) Zdrowe desery i wypieki. Bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru (6) Zdrowe desery i wypieki. Bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru (7) Zdrowe desery i wypieki. Bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru (8) Zdrowe desery i wypieki. Bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru (9)

  

„Zdrowe desery i wypieki”
Autor: Henrietta Inman
Objętość: 176 stron
Oprawa: Twarda
Książkę możecie nabyć na stronie Fundacja Źródło Życia (klik)

 

FZZ

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi