Podwójnie czekoladowe babeczki. Dziś zapraszamy Was (wraz z córeczką) na podwójnie czekoladowe babeczki. Moja córeczka uwielbia pomagać mi w kuchni, zwłaszcza przy przygotowaniu babeczek. Dzisiejsze babeczki są mocno czekoladowe. Posiekana czekolada plus nadzienie kremowe o smaku czekoladowym sprawiają, że żaden wielbiciel czekolady nie może się im oprzeć. Babeczki upiekłam na przyjazd moich znajomych, którzy kochają wszystko co czekoladowe. Przyjazd był niespodzianką, więc i wypiek musiał być szybki 😉 Polecam i Wam takie małe pyszne czekoladowe słodkości.
Składniki: (na 12 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 g posiekanej czekolady
- 150 ml wody gazowanej
- 100 ml oleju
- 12 łyżeczek nadzienia kremowego o smaku czekoladowym Kandy Lauretta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru. W drugiej mieszamy trzepaczką jajka, wodę gazowaną i olej. Łączymy składniki obu misek, mieszamy trzepaczką tylko do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, chwilę mieszamy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę masy, łyżeczkę nadzienia kremowego o smaku czekoladowym, i znów masę (wypełniamy papilotki do około 3/4 wysokości).
Babeczki pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka.
Babeczki przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladą.
Smacznego