Podwójnie czekoladowe babeczki

Podwójnie czekoladowe babeczki. Dziś zapraszamy Was (wraz z córeczką) na podwójnie czekoladowe babeczki. Moja córeczka uwielbia pomagać mi w kuchni, zwłaszcza przy przygotowaniu babeczek. Dzisiejsze babeczki są mocno czekoladowe. Posiekana czekolada plus nadzienie kremowe o smaku czekoladowym sprawiają, że żaden wielbiciel czekolady nie może się im oprzeć. Babeczki upiekłam na przyjazd moich znajomych, którzy kochają wszystko co czekoladowe. Przyjazd był niespodzianką, więc i wypiek musiał być szybki 😉 Polecam i Wam takie małe pyszne czekoladowe słodkości.

Składniki: (na 12 sztuk)

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g posiekanej czekolady
  • 150 ml wody gazowanej
  • 100 ml oleju
  • 12 łyżeczek nadzienia kremowego o smaku czekoladowym Kandy Lauretta
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru. W drugiej mieszamy trzepaczką jajka, wodę gazowaną i olej. Łączymy składniki obu misek, mieszamy trzepaczką tylko do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę, chwilę mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżkę masy, łyżeczkę nadzienia kremowego o smaku czekoladowym, i znów masę (wypełniamy papilotki do około 3/4 wysokości).

Babeczki pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka.

Babeczki przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladą.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz