Placuszki z ryżu podane na słodko

Placuszki z ryżu podane na słodko Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne placuszki z ryżu podane na słodko. Tak, tak dobrze czytacie. Tym razem nie są to ryżowe kotlety z sosem. Tu mamy pyszne, słodkie i sycące placki z ryżu, które z powodzeniem możecie podać na śniadanie lub obiad. Placuszki naprawdę sycą. Ich głównym składnikiem jest ugotowany ryż. To też wspaniały pomysł na wykorzystanie ryżu z dnia poprzedniego 🙂

Placuszki z ryżu polecam podawać z cukrem pudrem i porcją świeżych owoców. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a smakiem zachwycą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Spróbujcie.

Składniki:

  • 100 g ugotowanego ryżu – użyłam ryż basmati Karoon
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 1 pełna łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 0,5 łyżeczki sodu (lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia, jeśli nie używacie sody)
  • 2 jajka
  • olej do smażenia placuszków
  • cukier puder do podania + ulubione owoce

Przygotowanie:

Do miski przekładamy wcześniej ugotowany ryż (ryż powinien być zimny). Wbijamy dwa jajka i dodajemy jogurt, mieszamy dokładnie składniki.

Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i sodą (lub samym proszkiem) i oba rodzaje cukru. Mieszamy składniki.

Rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoto z obu stron (porcje masy wykładamy np. łyżką i lekko spłaszczamy na patelni). Jeśli zrobicie grubsze placuszki należy je dłużej obsmażać, aby nie były surowe w środku.

Placuszki z ryżu podajemy oprószone cukrem pudrem (można go wymieszać z niewielką ilością cukru wanilinowego) i ulubionymi owocami.

Smacznego

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz

*