Dziś zapraszam Was na pyszne placuszki z kabanosem. Szybka i prosta w przygotowaniu propozycja, która sprawdzi się zarówno na śniadanie jak i obiad. Smak placuszków „podkręciłam”koncentratem bulionu warzywnego Krakus. Do takich placuszków możecie dodać również inne ulubione wędliny. Spróbujcie.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżki koncentrat bulionu warzywnego Krakus
- 2-3 drobiowe kabanosy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 większe jajko
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, koncentrat bulionu warzywnego, wlewamy maślankę, doprawiamy pieprzem i wbijamy jajko. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy pokrojone kabanosy, mieszamy.
Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu.
Podajemy posypane posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego
mniam, kabanosy dadzą fajny posmak. Super 🙂
Dziękuję 🙂
Bardzo apetycznie wyglądają 🙂
Dziękuję 🙂
Czy ten bulion jest konieczny ? Co w zamian tego ?
Można pominąć, tylko wówczas trzeba wszystko dobrze doprawić do smaku