Uwielbiam zacząć dzień od porcji owoców i pysznych placków. Dziś zapraszam Was właśnie na taki przepis. Polecam Wam placuszki ryżowe z owocami. Pyszne i zdrowe śniadanie, które aż budzi do życia. Spróbujcie.
Składniki: (na 1-2 porcje, w zależności od wielkości placuszków)
- 1 jajko M
- 2 łyżki mleka
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 180 g naturalnego jogurtu
- 1 i 1/3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta (większa) sody
- olej kokosowy do smażenia
- do podania: jogurt naturalny, ulubione owoce, mała szczypta mieszanki przypraw o smaku wanilii i rumu
Przygotowanie:
Do miski przekładamy cały jogurt naturalny, dodajemy jajko i mieszamy widelcem. Następnie wsypujemy mąkę, znów mieszamy. Kolejno dodajemy cukier, szczyptę sody i mleko, znów całość mieszamy.
Placuszki smażymy na oleju kokosowym (około 1/2 łyżeczki na małą patelnię) na małym ogniu na złoto z obu stron. Ilość placuszki zależy od wielkości – smażę większe około 11/2 łyżki ciasta.
Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami. Wierzch można posypać delikatnie mieszanką przypraw o smaku wanilii i rumu.
Moi drodzy, jeśli skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook.
Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu.
Smacznego
Jesteś Mistrzynią Placuszków! Zawsze u Ciebie takie apetyczne, okrągłe, piękne 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję, miło mi ☺
Pycha!
Dziękuję 🙂