Uwielbiam placuszki. Póki co nie kończą mi się pomysły by wymyślić ich nową wersję. Dziś zapraszam Was na przepis na placuszki na mące owsianej z gruszką. Pyszne, delikatne śniadanie dla małych i dużych domowników. Swoją porcję podałam z moim ukochanym syropem daktylowym. Ale placuszki smakują równie dobrze bez żadnych dodatków. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej (u mnie od Pro-BIO)
- 5 łyżek mąki pszennej z górką (u mnie od Pro-BIO)
- 2 małe soczyste gruszki
- 1 jajko L
- mała szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka (u mnie 2%)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego (u mnie od Pro-BIO)
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli i proszek do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy jajko, cukier i mleko, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Obieramy 2 małe gruszki i ścieramy je na tace (na dużych oczkach) do naszej masy. Znów wszystko mieszamy.
Placuszki smażymy na minimalnym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Olej nakładam co którąś partię placuszków.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy po jednej łyżce masy na jeden placuszek. Placuszki smażymy z obu stron na złoto.
Przed każdą następną partią placuszków masę należy przemieszać.
Placuszki podajemy same lub np. z syropem daktylowym.
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Smacznego
Idealne na leniwe, niedzielne śniadanie 🙂 Nie obraziłabym się, gdyby solidna porcyjka takich pyszności pojawiła się dziś na moim talerzu! Pozdrowionka!
😀
Alez pyszne! mniam
Dziękuję 🙂
Jakby dodać więcej jajek to byłby to świetny posiłek na rano przed siłownią 🙂 Mogę dorzucić ciut więcej jajek?
Witam, przyzna szczerze, że nie próbowałam z większa ilością jajek. Nie wiem czy placuszki nie zrobią się zbyt zbite (twarde). W tych proporcjach są delikatne.