Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu

Placuszki na bazie soku z jabłek i granatuDzień dobry! Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie – placuszki na bazie soku z jabłek i granatu. Pyszne, pożywne, idealne dla dzieci i dorosłych. A na dodatek smażone bez tłuszczu. Wystarczy mieć tylko dobrą patelnię, a dostaniemy wspaniałe puszyste i beztłuszczowe placuszki  o smaku jabłek i granatu. Ja swoje dodatkowo podałam z pysznymi mandarynkami. Spróbujecie? Polecam i życzę Wam miłego dnia.

Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu.Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu – idealne śniadanie każdego dnia.

Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu
Write a review
Print
0 calories
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
0 g
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
  1. (na około 12 sztuk)
  2. 1 szklanka mąki
  3. 1/2 szklanki świeżego soku z jabłek i owocu granatu *
  4. 1 jajko klasy M
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  7. 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu **
  8. do podania: 2 mandarynki, odrobina cukru pudru po posypania wierzchu "mini wieżyczek"
  9. opcjonalnie: odrobina oleju do spryskania patelni
  10. * sok jednodniowy lub własnoręcznie przygotowany w sokowirówce
  11. ** można również w ogóle nie dosładzać ze względu na naturalną słodycz soku z jabłek i granatu
Przygotowanie
  1. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki soku, mieszamy wstępnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy całe jajko, cukier z prawdziwą wanilią i 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczkę miodu (jeśli chcemy, aby nasze placuszki były słodsze).
  2. Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowaną masę na placuszki odstawiamy na około 5 minut.
  3. Rozgrzewamy mocno patelnię, tuż przed smażeniem zmniejszamy płomień na minimalny. Patelnię przed pierwszym smażeniem można delikatnie spryskać olejem.
  4. Na patelnię wykładamy stołową łyżką porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka stołowa). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (placuszki podczas smażenia "rosną" / stają się puszyste). Ważne jest długie smażenie na minimalnym ogniu, aby placuszki urosły i dobrze się usmażyły w środku.
  5. Propozycja podania: Układamy na talerzykach po 3-4 sztuki "mini wieżyczki". Wierzch posypujemy delikatnie cukrem pudrem, podajemy ze słodkimi mandarynkami.
  6. Smacznego
beta
calories
0
fat
0g
protein
0g
carbs
0g
more
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz