Uwielbiam smażyć rano placuszki. Nie ma nic piękniejszego niż widok małych rączek moich dzieci, które z uśmiechem na ustach jedzą śniadanko przygotowane przez mamę. Dziś przygotowałam zdrowszą wersję naszych ulubionych jogurtowych placuszków. Przygotowałam je na mące ryżowej. Spróbujcie. Placuszki wyszły pyszne i puszyste. Do tego kilka czereśni z naszego drzewa i… Aż chciało się jeść i jeść…
Przepis dodaję do akcji na Facebook „Błyskawiczne piątki”. Zachęcam i Was do udziału.
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki ryżowej (u mnie ze sklepu eSłoneczko)
- 180 g naturalnego jogurtu (nie może być zbyt rzadki)
- 1 jajko L
- 3 łyżki mleka
- szczypta sody
- około 11/3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego + do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przekładamy jogurt naturalny, wsypujemy mąkę ryżową, cukier, szczyptę sody i wbijamy jajko, całość mieszamy np. widelcem. Następie dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego i mleko (około 3 łyżki, mleko ma na celu rozrzedzić naszą masę, ilość będzie zależna od użytego jogurtu. Po nałożeniu na patelnię masa nie powinna rozlewać się zbytnio na boki).
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego nakładamy po łyżce masy (1 łyżka = 1 placuszek). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoto.
Podajemy z dowolnymi dodatkami. U mnie cukier puder i czereśnie.
Placuszki jogurtowe na mące ryżowej. Puszyste i zdrowe śniadanie.
Smacznego
Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook zdjęcie. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
ale pyszne placuszki, wszyscy teraz używają mąki ryżowej 😉
Dziękuję ☺
Cudowne placuszki 🙂
Dziękuję 🙂
Jak z mąki ryżowej to przepis już jest mój 😉 wspaniałe 😉
Dziękuję 🙂