Placuszki bananowe na kefirze

Placuszki bananowe na kefirze Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i proste w przygotowaniu placuszki bananowe na kefirze. Przygotowałam je wraz z dziećmi. Ileż radości im sprawiło ugniatanie bananów czy mieszanie składników łyżką. Was też zachęcam do wspólnego pichcenia z dziećmi. Zwłaszcza teraz, gdy nasze pociechy powinny siedzieć w domku. Wspólne przygotowywanie posiłków też może być wspaniałym spędzaniem czasu i niezłą zabawą. My to uwielbiamy. A placuszki… No cóż… znikały równie szybko, jak się pojawiły 😉

Propozycja podania bananowych placuszków

A Wy z czym najchętniej jadacie placki i placuszki? My ostatnio sięgamy po dżemy od dżemowara marki Stovit. W szczególności truskawkowy lub brzoskwiniowy. Wiśniowy zostawiam do ciast 😉 Bardzo lubimy te dżemy. Tylko 5 składników, duże kawałki owoców i co najważniejsze – bez konserwantów i polepszaczy! Polecam.

Składniki:

  • 2 banany (najlepiej dojrzałe)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 małe jajka (klasa M)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3-4 krople soku z cytryny (można pominąć)
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki kefiru
  • opcjonalnie odrobina oleju do smażenia (ja smażę bez)
  • do podania ulubione dodatki: u nas przeważnie dżem, świeże owoce lub cukier puder

Przygotowanie:

Banany obieramy i przekładamy do miski. Następnie rozgniatamy dokładnie widelcem (na papkę). Skrapiamy sokiem z cytryny.

Do bananów wbijamy jajka, wlewamy kefir i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię (można dodać niewielką ilość oleju, ja smażę bez). Na średnim ogniu smażymy placuszki (1 pełna łyżka masy = 1 placuszek).

Bananowe placuszki na kefirze podajemy same lub z ulubionymi dodatkami np. dżemem, owocami, cukrem pudrem.

Smacznego

Robiąc zakupy spożywcze online nie zapomnij zapoznać się z rankingiem supermarketów

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

One comment

Dodaj komentarz