Pizzerinki – pyszne mini pizze

Pizzerinki – pyszne mini pizze Pizzerinki, to nic innego jak pyszne mini pizze. Idealne na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi, a nawet prosty weekendowy obiad. Moja rodzina je uwielbia. Takie pizzerinki można zrobić wcześnie, a później tylko odgrzać. Są pyszne i znikają zawsze w mgnieniu oka. Z przepisu przygotujecie 8 grubszych (my wolimy taką wersję) lub 10 cieńszych pizzerinek.

Takie pizzerinki najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego lub pomidorowego.

A jakie dodatki? Ja polecam Wam kukurydzę, pieczarki i… plasterki krakowskiej Olewnik. Firma Olewnik ma naprawdę bogatą ofertę. My np. uwielbiamy kiełbasy z plasterkach i kabanosy. Mój synek, to najchętniej wyjadałby plasterki od tak prosto z opakowania, a kabanosy… te to dopiero szybko znikają 😉

 Zresztą spójrzcie sami jakie pyszności 🙂 A to tylko niektóre produkty dostępne w ofercie 😉

Gotowi na pyszny przepis na pizzerinki? 🙂 

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół łyżki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży

Dodatki:

  • sos pomidorowy (np. z tego przepisu)
  • kukurydza
  • plasterki krakowskiej suchej pieczonej i krakowskiej z szynki Olewnik
  • wiórki mozzarelli
  • pieczarki

Z przepisu wychodzi 8 grubszych lub 10 cieńszych pizzerinek, z tego samego przepisu można też przygotować 2 średnie pizze.

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę lub olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką (przez dłuższy czas). Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę (lub krócej, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo ciepło). W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na matę lub lekko oprószony mąką blat, jeszcze chwilę wyrabiaj (można też wyrobić ciasto od razu w misce, lekko oprószając ręce mąką). Dzielimy na części. Z każdej formujemy w dłoniach placek (dłonie można posmarować lekko olejem). Moje są grubsze, bo takie pizzerinki wolimy, ale wy możecie zrobić cieńsze. Można też się pokusić o rozwałkowanie ciasta.

Blaszki (u mnie 1 duża z piekarnika i 1 na ciasteczka) wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy lekko olejem (dzięki temu spód pizzerinek jest bardziej chrupiący). Układamy w odstępach nasze drożdżowe placki (można je jeszcze odstawić na 8-10 minut pod przykryciem, ale nie jest to konieczne).

Każdy placek smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy nasze dodatki – plasterki krakowskiej, kukurydzę, plasterki pieczarek. Całość posypujemy wiórkami mozzarelli.

Pizzerinki wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na środkowy poziom (lub jeden poziom niżej). Pieczemy około 12 minut (pizzerinki należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i ich grubości oraz tego czy pieczemy z termoobiegiem czy bez, ja pod koniec zawsze włączam termoobieg).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

12 comments

  1. Mońki says:

    Moje córki uwielbiają pizzerinki:-) często je przygotowuję w domu na kolację i zawsze mi w tym pomagają. Same wybierają sobie składniki. My dodajemy jeszcze paprykę. Właściwie można dodawać do nich różne składniki, w zależności od tego, co znajdziemy w lodówce. Zawsze przyrządzamy je z co najmniej dwóch porcji, bo bardzo szybko znikają z talerzy. Proste i smaczne danie, szczególnie dla dzieci 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi