Pizza z zieloną papryką i kiełbasą krakowską podsuszaną

Pizza z zieloną papryką i kiełbasą krakowską podsuszaną (1)Pizza z zieloną papryką i kiełbasą krakowską podsuszaną (2)

Weekend, to idealny czas na przygotowanie domowej pizzy. Dziś zapraszam Was na pizze z zieloną papryką i kiełbasą krakowską podsuszaną. Szybka, pyszna i naprawdę prosta w przygotowaniu. Oczywiście możecie ją przygotować z dowolnym farszem, ale ja polecam Wam minimalizm. Zielona papryka, cebulka i pyszna kiełbasa krakowska podsuszana wieprzowo-indycza, która wiedzie tu prym i nadaje smaku. Spróbujcie.

Pizza z zieloną papryką i kiełbasą krakowską podsuszaną (3)

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • niespełna 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 przekręceń młynka kolorowego pieprzu
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1 zielona papryka

Farsz:

  • 1 zielona papryka
  • 1 cebulka
  • duża szczypta bazylii
  • kiełbasa krakowska podsuszana wieprzowo-indycza Duda
  • passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy

Dodatkowo:

  • żółty ser

Przygotowanie:

Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i cebulkę. Całość zalewamy ciepłą wodą. Wyrabiamy ciasto ręką, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę mąką lub dodać odrobinę wody. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką, ale może być miska przykryta ściereczką) do wyrośnięcia na około 45-60 minut (dziś zostawiliśmy pizze krócej do wyrastania, bo mąż chciał cieńsze ciasto). Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem.

Przygotowujemy farsz: Podsmażamy na patelni drobno posiekaną cebulkę, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, doprawiając całość bazylią.

Ciasto wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika (200 stopni grzanie góra-dół). Wyciągamy ciasto, szybko nakładamy przygotowany farsz, na wierzch układamy plasterki kiełbasy krakowskiej podsuszanej, całość posypujemy serem. Wkładamy całość do piekarnika na około 15 minut.

Podajemy.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

8 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi