Pizza z sosem bolognese

Pizza z sosem bolognese. Prosta w przygotowaniu, pyszna domowa pizza z sosem bolognese. Idealna na obiad, spotkanie z przyjaciółmi lub imprezę. Pizza jest dość duża i naprawdę sycąca. Taką domową pizze bolognese przygotujecie naprawdę szybko. U mnie całość jest wręcz ekspresowa zwłaszcza odkąd mam piekarnik parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux. Ma wiele wspaniałych funkcji. O części z nich pisałam Wam już np. tutaj  Ale dla mnie jednym z największych zalet tego piekarnika (poza oczywiście nowością jaką jest funkcja pary) jest czas nagrzewania. Tryb szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika (!) do pracy w wymaganej temperaturze. Dzięki temu wszystko mogę przygotować o wiele szybciej. Polecam Wam ten sprzęt.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta suszonej bazylii
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży

Dodatkowo:

  • około 200 g startego sera (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam i użyłam ser typu gouda)
  • sos bolognese (najlepiej gęsty) – ja wykorzystałam resztę z tego przepisu (klik)

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, bazylię, resztę cukru, nasze drożdże i olej. Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Latem czas wyrastania będzie dość krótki.

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, pod koniec pieczenia włączam termoobieg).

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Spód pizzy smarujemy niewielką ilością ketchupu lub pomidorowego sosu. Sypiemy ser, następnie łyżka po łyżce nakładamy nasz sos delikatnie go rozsmarowując. Sosu nie powinno być za dużo, aby zbytnio nie obciążyć pizzy. Sypiemy resztę sera.

Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 8-10 minut, pod koniec warto włączyć termoobieg. Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ilości sosu itd.

Smacznego

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz