Pizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii

Pizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii Taka pizza, to u nas hit każdego spotkania. Pyszna, chrupiąca, duża pizza pełna ulubionych dodatków. Sekret jej smaku tkwi w cieście i temperaturze pieczenia (piekarnik musi być naprawdę dobrze rozgrzany). Dodatki oczywiście możecie zmienić według własnych upodobań. Pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Spróbujcie.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży

Na prosty sos:

Dodatki:

  • 4 duże pieczarki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • kilka plasterków salami
  • kawałek grubego kabanosa
  • szczypta mielonej suszonej bazylii
  • ulubiona mieszanka ziół – u mnie przyprawa do pizzy Skworcu (około 2 szczypty)
  • około 200 g mozzarelli wiórek (można dać więcej)

Będziemy potrzebować jeszcze:

  • dużą blachę z piekarnika, papier do pieczenia i odrobinę oleju

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę (lub olej). Całość zagniatamy dokładnie ręką. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie czas wyrastania jest naprawdę krótki, w tym czasie przygotowuję resztę składników.

Piekarnik rozgrzewamy do 240-250 stopni (grzanie góra-dół, najlepiej z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne).

Pieczarki obieramy i kroimy  w plasterki lub półplasterki. Papryki kroimy w paseczki, a kabanosa w cienkie plasterki. Składniki odstawiamy na bok. Przygotowujemy prosty sos: mieszamy przecier pomidorowy ze startymi ząbkami czosnku, olejem, bazylią, solą i pieprzem.

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Pizze smarujemy naszym prostym sosem, następnie posypujemy wiórkami mozzarelli, układamy przygotowane pieczarki, papryki, plasterki kabanosów i salami. Całość posypujemy szczyptą mielonej suszonej bazylii, a następnie resztą wiórków mozzarelli. Na koniec posypujemy wszystko przyprawą do pizzy (u mnie dwie mały szczypty).

Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 8-10 minut. Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika, dodatków i ustawionej temperatury (u mnie dziś 8 minut w 250 stopniach z termoobiegiem).

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

  1. Maly says:

    Można mrozić ciasto ? Bo w sumie pomyślałem zrobię sobie jutro ale trochę na gorke a resztę ciasta bym miał na później. Czy to nie zda egzaminu? W sumie droższe umrą…

    • Magdalena says:

      Dobry wieczór, osobiście tego nie robię (u mnie wszystko znika na bieżąco), ale moi znajomi mrożą (dzielą na porcje, wrzucają do woreczków do mrożenia, a później rozmrażają w lodówce). Pozdrawiam

Dodaj komentarz

*