Pizza XXL – domowa pizza

Pizza XXL – domowa pizza Jesienny weekend, to idealny czas na domową pizze. U nas wszyscy za nią wprost przepadają. Zwłaszcza mój mąż. Dlatego zazwyczaj przygotowuję pizze w rozmiarze XXL, czyli na dużą blachę z piekarnika. Dodatki, to oczywiście kwestia gustu. Dziś postawiłam na minimalizm. Do tego oczywiście domowy sos czosnkowy i… jest pysznie. Jeśli lubicie pizze, to polecam Wam tą wersję.

Z tego przepisu możecie przygotować jedną dużą pizze XXL lub dwie mniejsze. Ciasto jest naprawdę dobre, plastyczne i przyjemnie się z nim pracuje. To zdecydowanie moje ulubione ciasto na pizze.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej – użyłam typ 500 TOTA
  • szczypta soli
  • duża szczypta cukru
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej)
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta suszonej bazylii (można pominąć)

Dodatki (można zmienić na ulubione):

  • kawałek serka (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam)
  • 4 pieczarki
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 cebula
  • kawałek kiełbasy
  • passata pomidorowa lub ketchup do wysmarowania spodu pizzy

Będziemy potrzebować jeszcze:

  • dużą blachę z piekarnika, papier do pieczenia i odrobinę oleju

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiam na chwilę.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, szczyptę suszonej bazylii, nasze drożdże i oliwę (lub olej). Całość zagniatamy przez dłuższy czas ręką, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto nie powinno się kleić). W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.

Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie czas wyrastania jest naprawdę krótki, w tym czasie przygotowuję resztę składników.

Piekarnik rozgrzewamy do 240-250 stopni (grzanie góra-dół, najlepiej z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne).

Pieczarki obieramy i kroimy  w plasterki lub półplasterki, cebule w kosteczkę lub piórka (pieczarki i cebulę można wcześniej podsmażyć).

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.

Spód smarujemy sosem pomidorowym lub passatą czy ketchupem. Następnie posypujemy częścią startego sera, wykładamy pieczarki z cebulą, plasterki kiełbasy i ogórka. I posypujemy resztą sera. Całość można dodatkowo oprószyć szczyptą suszonej bazylii.

Tak przygotowaną pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 8-12 minut. Pizze należy obserwować, aby zbytnio się nie spiekła. Czas pieczenia zależy od piekarnika, dodatków i ustawionej temperatury.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz

*