Pizza na ziołowym cienkim cieście (z szynką, papryką i pieczarkami). Przepis na dwie pizze 30 cm.

pizza-na-ziolowym-cienkim-ciescie-z-szynka-papryka-i-pieczarkami-przepisUwielbiamy pizze. Dziś polecam Wam przepis na pizze na ziołowym cienkim cieście z szynką, papryką i pieczarkami. Ciasto pięknie wyrasta, dzięki czemu z podanych składników przygotujecie dwie pizze 30 cm. Do tego ketchup i domowy sos czosnkowy i… nic tylko jeść 😉 Przyznam Wam szczerze, że choć zdarza nam się jeszcze od czasu do czasu (teraz coraz rzadziej) jeść pizzę poza domem, to zawsze po jej zjedzeniu mówimy, że nasza domowa jest zdecydowanie lepsza. No cóż, w końcu nie ma jak domowe pizza 😉 Polecam i Wam spróbować.

domowa-pizza-na-ziolowym-cienkim-ciescie-6

Składniki: (na 2 pizze 30 cm)

Na ciasto:

Farsz:

  • 1/2 czerwonej papryki (dużej)
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • około 200 g wędzonej szynki
  • 12 małych pieczarek

Dodatkowo:

  • sos do pizzy
  • około 200 g sera mozzarella wiórki

Przygotowanie:

Do szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (bazylię, sól ziołową) i oliwę z oliwek.

domowa-pizza-na-ziolowym-cienkim-ciescie-1

Następnie dolewamy naszą wodę z rozrobionymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy ręką. Jeśli ciasto byłoby zbyt klejące delikatnie obsypujemy rękę mąką. Z ciasta formujemy kule i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę przykrywamy ściereczką (ja posiadam specjalną miskę z zamknięciem). Ciasto powinno znacząco podwoić swoją objętość. U mnie jest ciepło więc ciasto wyrasta dość szybko.

domowa-pizza-na-ziolowym-cienkim-ciescie-2

W między czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w kostkę papryki i pokrojoną w kostkę szynkę. Całość możemy doprawić np. ulubionymi ziołami (np. włoskimi). Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część zostawiamy w misce. Na okrągłą blaszkę do pizzy posmarowaną wcześniej oliwą z oliwek (ułatwia, to rozkładanie ciasta) wykładamy drugą połowę ciasta. Ugniatamy ręką rozprowadzając ciasto równomiernie po blaszce.

domowa-pizza-na-ziolowym-cienkim-ciescie-3

Na cieście rozsmarowujemy sos do pizzy (u mnie gotowy z ziołami).

domowa-pizza-na-ziolowym-cienkim-ciescie-4

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 12 minut. Po tym czasie wyciągamy naszą pizzę i wykładamy na nią farsz (połowę).

domowa-pizza-na-ziolowym-cienkim-ciescie-5

Następnie pieczemy jeszcze około 8 minut. Znów wyciągamy i szybko posypujemy całą pizzę mozzarellą. Wkładamy do piekarnika na około 2-3 minuty do roztopienia sera. Czas pieczenia jest zależny od piekarnika.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Pizze podajemy od razu z ulubionymi dodatkami np. domowym sosem czosnkowym.

domowa-pizza-na-ziolowym-cienkim-ciescie-7

Do przygotowania  pizzy użyłam mąki z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze.

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

Smacznego

Print Friendly

2 comments

Dodaj komentarz


*