Pizza na bogato – domowa pizza na dużą blachę Dziś przepis na pizze na bogato. Duża pizza na dużą blachę, a do tego duża ilość kolorowych składników. Znajdziecie tu kabanosy, pieczarki, paprykę czerwoną, paprykę zieloną, a nawet kukurydzę. Dzieje się sporo i jest naprawdę pysznie. Taka pizza na świeżych drożdżach, to wspaniały pomysł na obiad lub spotkanie z przyjaciółmi. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. Cały sekret tkwi w odpowiednich proporcjach ciasta na pizze. A składniki? Tu zawsze możecie dowolnie poszaleć 😉 My lubicie takie kolorowe, bogate pizze, pełne różnych składników. A Wy?
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- pół łyżki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub opcjonalnie oleju rzepakowego
Dodatki:
- pół opakowania kabanosów – u mnie kabanosy serowe Olewnik
- 3 pieczarki
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 zielonej papryki
- 2-3 łyżki kukurydzy
- 2 szczypty suszonej cebuli
- około 200 g żółtego sera (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam)
- ulubiony sos pomidorowy na spód pizzy (opcjonalnie ketchup)
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy szczyptę cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże z wodą i olej (lub oliwę). Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką, tak długo aż stanie się miękkie, jednolite i elastyczne. Rada: W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje.
Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Przygotowujemy składniki na pizze.
Kabanosy drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, papryki w kostkę.
Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Papier i nasza dłoń smarujemy niewielką ilością oliwy lub oleju.
Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy.
Pizze smarujemy sosem pomidorowym lub w ostateczności ketchupem. Posypujemy cienką warstwą startego sera. Następnie wykładamy nasze składniki, na koniec dodając 2 szczypty suszonej cebuli.
Całość posypujemy resztą startego sera i wkładamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej na środkowy poziom).
Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika (obserwujemy pizze! powinna mieć ładnie przyrumienione brzegi), u mnie najczęściej około 10 minut po czym na chwilę włączam termoobieg i piekę jeszcze z 2-3 minuty.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego
Jeśli jesteś z Warszawy i chcesz kupić produkty na ten wpis sprawdź najlepsze sklepy spożywcze Warszawa: https://www.topspozywcze.pl/sklepy-spozywcze-miasta/sklepy-warszawa/